De asemenea, uleiul de șofrănel este un ingredient de bază în alimentele procesate, fiind ideal pentru gătit la temperaturi ridicate. Dar care este profilul său nutrițional, față de al altor uleiuri de gătit?
Potrivit mindbodygreen.com, uleiul de șofrănel este un ulei vegetal derivat din semințele plantei de șofrănel, care face parte din familia florii-soarelui. Datorită beneficiilor oferite, este un ulei destul de scump. Pe de altă parte, prețul suplimentelor alimentare cu ulei de șofrănel depinde direct de cantitatea de substanță din el și de calitatea materiei prime în sine.
Floarea prosperă în climatele aride, cum ar fi cele din Asia de Sud, China, India, Iran și Egipt și a fost folosită mult timp în scopuri medicinale, inclusiv în tratarea durerilor și a disfuncțiilor menstruale, în ameliorarea durerilor abdominale postpartum și a durerilor articulare. Uleiul de șofrănel a fost folosit în special în unele zone din Asia și Africa pentru a calma febra, precum și în China, Japonia și Coreea pentru a îmbunătăți sănătatea pielii și a părului.
Are un punct de fum mai mare decât alte uleiuri vegetale
În afara scopurilor medicinale, uleiul de șofrănel este folosit și pe post de ulei de gătit, datorită punctului său ridicat de fum de 450 de grade Fahrenheit, spune Michelle Shapiro.
„Uleiul de șofrănel, în special cel cu conținut ridicat oleic, are un punct de fum mai mare decât alte uleiuri vegetale utilizate în mod obișnuit și este folosit pentru prăjit”, susține ea. „Poate fi încins la temperaturi ridicate fără a se descompune și a elibera compuși nocivi”, subliniază ea.
Deoarece uleiul de șofrănel nu are nicio aromă, este folosit frecvent și în alimente procesate, inclusiv produse de patiserie, chipsuri, floricele de porumb, margarină, sosuri pentru salată, maioneză și altele.
Cum se extrage uleiul de șofrănel
Pentru a extrage uleiul de șofrănel din semințele plantei, procesatorii pot folosi solvenți chimici (hexanul) sau dioxid de carbon supercritic (CO2 de înaltă presiune), spune Shapiro.
Sunt folosite și metode de extracție mecanică: în procesul de presare la rece, semințele de șofran sunt zdrobite și presate, apoi uleiul este extras la o temperatură scăzută pentru a-și menține valoarea nutritivă. Procesul de presare la rece cu expulsor este similar, dar uleiul este extras la o temperatură mai ridicată.
Există și un ulei de șofranel extras prin procese chimice și mecanice. După extracție, uleiul de șofrănel este adesea rafinat pentru a elimina acizii grași liberi care pot afecta gustul și alți compuși naturali; albit pentru a reduce pigmenții colorați; și dezodorizat pentru a elimina complet acei acizi grași liberi și mirosurile, arată cercetările.
La ce ajută
Vitamina K din uleiul de șofrănel este foarte utilă sistemului nervos. În prezența sa, celulele sanguine încep să se înmulțească activ. La rândul său, vitamina E din acest ulei este extrem de importantă pentru menținerea imunității, reducerea riscului de cancer și boli de inimă. Datorită texturii și capacității sale de a pătrunde în cele mai profunde straturi ale pielii, uleiul de șofrănel e folosit în dermatologie. Unii susțin chiar că uleiul de șofrănel ajută la pierderea în greutate datorită conținutului aceluiași acid linoleic.