După cum spune medicul dietetician Emily Timm, uleiurile din semințe sunt literalmente uleiuri din semințele plantelor, potrivit Menshealth.
„Majoritatea consumului de ulei de semințe provine din alimente ambalate. Uleiul de canola, uleiul de soia și uleiul de floarea-soarelui sunt utilizate frecvent în toate bucătăriile. Alte uleiuri de semințe sunt cele de susan, de semințe de struguri, de semințe de cânepă, ulei de semințe de in și uleiul de semințe de dovleac”, spune ea.
Uleiurile de semințe au beneficii sau riscuri pentru sănătate?
Preocupările cu privire la uleiurile de semințe se centrează adesea în jurul a două lucruri: conținutul de acizi grași omega-6 și procesarea lor.
Mulți influenceri și „nutriționiști” online spun că acizii grași omega-6 pot contribui la inflamație, dacă depășesc acizii grași omega-3 în dietă. Nu există dovezi care să sugereze că acest lucru este adevărat, spune Abby Langer, consilier nutrițional la Health School California.
În plus, atât omega-3, cât și omega-6 sunt considerate grăsimi nesaturate, de care organismul are nevoie – și ar putea fi mai bune decât alte opțiuni de grăsimi. Un meta-studiu care acoperă 15 studii și peste 56.000 de participanți a arătat că schimbarea grăsimilor saturate (care se găsesc de obicei în produsele de origine animală și în produsele de panificație) cu uleiuri vegetale nesaturate poate reduce semnificativ riscul unor boli de inimă.
O analiză din 2024 a constatat că înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiurile de semințe, îmbunătățește markerii de sănătate și nu crește inflamația. În plus, nu există niciun motiv să ne temem de inflamație:
„Este o parte necesară a vieții. Nu toate inflamațiile sunt rele”, spune Langer.
Modul de procesare este periculos?
Uleiurile din semințe și-au câștigat o reputație proastă și din cauza modului de procesare. Este mai dificil să scoți ulei dintr-o sămânță decât din măsline, așa că semințele sunt supuse unui proces de extracție mai intens. Oamenii presupun că asta înseamnă că uleiurile trec prin procese chimice nocive, deși nu este adevărat. De exemplu, uleiul poate trece printr-o fază de albire și rafinare pentru a elimina orice miros și culoare, dar asta nu înseamnă că veți găsiți înălbitor în ulei.
„Deși procesarea diferă de modul de procesare al altor uleiuri, nu înseamnă că uleiul de semințe este mai dăunător pentru sănătate”, spune Langer.
Așa cum subliniază Michael Hershey, expert în nutriție, „demonizarea uleiurilor de semințe a convins consumatorii să treacă cu vederea componentele de bază, cum ar fi consumul de fibre, proteine”.
Uleiul de semințe poate provoca anumite boli?
„Nu există nicio cercetare legitimă care să asocieze sau să demonstreze că există o legătură între uleiurile de semințe și orice tip de Alzheimer sau cancer”, spune Langer.
Concluzia: ca în majoritatea sfaturilor din domeniul nutriției, un aliment consumat în exces sau un tip de alimente nu vor produce o dietă echilibrată și sănătoasă. Consumul de uleiuri din semințe ca parte a unei diete echilibrate nu este nociv.
„Contează dieta în ansamblu”, spune Langer. „În general, grăsimile, inclusiv uleiurile de semințe, sunt necesare pentru sănătate și ajută atât la sațietate, cât și la aromă”, spune Langer.