O propunere legislativă care a intrat în dezbatere la Senat vine în sprijinul pensionarilor. Analizate, însă, în detaliu, lucrurile nu stau chiar așa. Legea nu este una care să ofere beneficii absolut tuturor celor care au ieșit la pensie.
O propunere legislativă stipulează că pe viitor vor exista cluburi pentru pensionari la parterul blocurilor nou construite. Vor fi obligatorii în clădirile care au mai mult de 25 de apartamente. Mai exact, propunerea legislativă stiupulează că blocurile noi, care au mai mult de 25 de apartamente, vor trebui să aibă prevăzute obligatoriu ghene, lifturi, rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități și spații speciale în care vor fi organizate cluburi pentru pensionari.
O intenţie bună, spun dezvoltatorii, dar dacă se va transforma în lege, doar pensionarii de lux îşi vor permite să se mute într-o astfel de clădire. Şi asta pentru că preţurile apartamentelor vor exploda, pentru a acoperi investiţia.
Jurnaliștii de la Digi24 au vrut să vadă în ce măsură parlamentarii, care au venit cu propunerea i-au convins pe pensionari.
Silvia Constantin are 70 de ani, dar e de părere că alte proiecte ar trebui prioritizate.
Silvia Constantin, pensionară: „Păi te duci acolo, te duci la clubul ăsta ce să faci?! Să joci table pe burta goală? Nimeni nu cred că e de acord cu aşa ceva. Te duci să te distrezi cum?”
Ştefan Manolache, preşedintele unei asociaţii de proprietari: „Cred că pensionarii pot să se întâlnească şi fără chestii organizate, ar fi nevoie de locuri de parcare, de spaţii de joacă pentru copii, de investiţii în infrastructură, nu neapărat de un club al pensionarilor”.
Proiectul ar da peste cap preţurile, ameninţă dezvoltatorii.
Bogdan Ivan, Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari: „Nu există o solicitare reală din partea cumpărătorilor. Cumpărătorii sunt mai mult interesaţi de cumpărarea unor produse imobiliare care să aibă un preţ accesibil, de existenţa unor parcuri, locuri de joacă. Fie aceste costuri se vor regăsi în preţul apartamentelor şi asta va face ca preţurile să crească”.
Pentru ca ideea controversată să prindă contur, trebuie adoptată de Parlament şi promulgată de Preşedinte. Apoi, publicată în Monitorul Oficial.
Măsura vine în condițiile în care care numărul populației de peste 60 de ani din România a a ajuns la 5,4 milioane de persoane, mulți dintre aceștia fiind singuri și izolați, fără a avea posibilitatea de a socializa cu persoane de aceeași vârstă.