Viktor Orban ar putea fi șantajat de Rusia
Viktor Orban, șantajat de Rusia? Politologul ucrainean Oleh Saakian spune care ar putea fi, de fapt, motivul din spatele politicii pro-ruse a acestuia. Potrivit lui, această politică nu corespunde nici intereselor Ungariei, nici celor personale ale premierului maghiar. Saakian susține că Moscova îl șantajează pe Orban.
„Sunt sceptic cu privire la o posibilă schimbare a poziției lui Orbán, care este adesea irațională, dacă vorbim prin prisma intereselor Ungariei sau a intereselor personale ale premierului. În acest caz, se sugerează versiuni semi-conspirative și chiar destul de realiste că Rusia are împotriva lui Orbán un kompromat sau alte instrumente de presiune”, a declarat el, potrivit Freedom.
Premierul maghiar s-a opus sancțiunilor împotriva patriarhului Kirill
Oleh Saakian spune că nu există nicio explicație pentru opoziția repetată a lui Viktor Orban cu privire la introducerea de sancțiuni personale împotriva patriarhului rus Kirill.
„Era gata să fie de acord cu alte poziții, dar numai să nu fie atins Kirill. De ce? Să existe oare un număr atât de mare al adepţilor Patriarhiei Moscovei printre alegătorii lui Orbán din Ungaria? Nu. Poate fi vorba despre o chestiune de securitate națională pentru Ungaria? Nu. Poate banii și investițiile europene depind de asta? Nu.
Pot fi numărate zeci de astfel de momente în care poziția Ungariei a fost deschis pro-rusă, fără nicio complicitate directă, cu excepția eventualei complicităţi corupte sau a dependenței directe de Rusia. Prin urmare, nu cred că vreun argument de la Kiev sau de la Bruxelles îl poate influența pe Orbán să își schimbe poziția”, a explicat politologul.
Viktor Orban s-a referit la războiul din Ucraina drept o „operațiune militară”
Amintim că recent, Viktor Orban a sfidat, din nou, Europa. Mai precis, premierul Ungariei a caracterizat invazia rusă în Ucraina drept o „operațiune militară” joi.
În timpul unei conferințe de presă, premierul maghiar a afirmat că situația din Ucraina poate fi descrisă drept o „operațiune militară”. Ulterior, el a adăugat că „nu există o declarație oficială de război între cele două țări”.
„Este vorba despre o operaţiune militară atâta timp cât nu a există o declaraţie de război între cele două ţări. Când ruşii vor declara război Ucrainei, atunci va fi război”, a transmis Orban, conform AFP.
De asemenea, el a subliniat că nu își dorește ca nimeni să fie implicat într-un conflict armat.
Potrivit sursei citate, Viktor Orban este singurul lider european care a menținut relații strânse cu Kremlinul după ofensiva rusă din Ucraina.
De exemplu, premierul maghiar a avut o întâlnire cu Vladimir Putin la Beijing pe 17 octombrie, pentru a discuta despre colaborarea în domeniul energetic.
Ungaria respinge acordul convenit de celelalte state membre ale Uniunii Europene
Pe o altă notă, Ungaria a afirmat că respinge cu fermitate acordul convenit miercuri de către statele membre ale UE referitor la modificările aduse sistemului european de azil și migrație. Budapesta a refuzat să se angajeze în mecanismul obligatoriu de solidaritate între statele membre.
Pe lângă Ungaria, și Slovacia s-a opus acordului. În contrast, țări precum Germania, Franța, Spania, Grecia și Olanda au manifestat satisfacție față de acest acord. Mai multe puteți afla aici.