Încă din anii 60, Asociația Americană a Inimii a recomandat limitarea alimentelor bogate în grăsimi saturate, în mod special a untului.
Așa că mulți se întreabă dacă e bine sau nu să mănânce unt. Iată ce sugerează cele mai recente studii.
Cercetările sugerează că grăsimile saturate nu pot crește riscul de boli de inimă sau deces
Untul din lapte de vacă are 7 gr grăsimi saturate, ceea ce reprezintă o cantitate considerabilă. Asociația Americană a Inimii sugerează să limitați grăsimile saturate la cel mult 6% din calorii, ceea ce echivalează cu 13 gr grăsimi saturate, dacă țineți o dietă de 2.000 de calorii.
Recent, oamenii de știință au vrut să afle dacă grăsimile saturate sunt la fel de dăunătoare cum se credea odinioară și mai ales dacă cele din unt au același efect asupra colesterolului și riscului de boli de inimă ca și grăsimile saturate din alte alimente (carnea roșie, ciocolata, iaurtul).
Cercetările sugerează că grăsimile saturate nu pot crește riscul de boli de inimă sau de deces din cauza bolilor de inimă, arată Today.
Cu toate acestea, un studiu din 2018 a comparat efectele uleiului de măsline, untului și uleiului de nucă de cocos ( bogate în grăsimi saturate) asupra nivelului colesterolului și a altor markeri ai unor boli de inimă în rândul adulților sănătoși.
Rezultatele au arătat că untul a crescut semnificativ nivelul colesterolului LDL „rău” în comparație cu uleiul de nucă de cocos și uleiul de măsline.
S-ar putea spune că untul poate fi oarecum neutru din punctul de vedere al sănătății decât s-a crezut, dar nu oferă același risc de scădere a unor afecțiuni, precum grăsimile polisaturate și mononesaturate.
Un studiu din 2015 care a urmărit peste 120.000 de adulți timp de 24 până la 30 de ani a constatat că persoanele care au înlocuit 5% din caloriile din grăsimi saturate cu cereale integrale sau grăsimi nesaturate aveau un risc mai mic de boli de inimă.
Așadar, nucile, semințele, avocado, uleiul de măsline extravirgin și grăsimile din pește sunt mai sănătoase decât untul.
Care unt este cel mai sănătos
Indiferent de câte se spun despre acest aliment, există momente în care vrei să gătești o omletă cu unt sau să-l întinzi pe o felie de pâine prăjită. Iată care sunt cele mai sănătoase două opțiuni, conform experților în nutriție.
Unt de la vaci hrănite cu iarbă
Acest tip de unt provine de la vacile care pasc iarbă, ceea ce duce la niveluri mai mari de acizi grași omega-3 și acid linoleic conjugat (CLA), potrivit cercetărilor. Acest tip de grăsime este mai sănătos pentru inimă, decât untul tradițional, așa că este considerat cel mai sănătos unt.
De asemenea, este mai cremos și mai moale, făcându-l ușor de întins pe pâinea prăjită.
Unt organic
Dacă sunteți îngrijorat de expunerea potențială la pesticide și hormoni, untul organic poate fi o opțiune. În plus, un studiu din 2017 din Țările de Jos a constatat că, la fel ca untul de la vacile care pasc iarbă, untul organic avea niveluri mai mari de grăsimi omega-3 și CLA, decât untul convențional.
Sfaturi pentru a cumpăra cel mai sănătos unt
De obicei, aveți de ales între unt convențional, unt de la vaci care pasc iarbă și organic. Fiecare versiune este disponibilă în versiuni sărată și nesărată. Căutați unt cu ingrediente minime – în primul rând smântână, eventual sare. Evitați untul cu conservanți adăugați sau ingrediente artificiale.
Majoritatea bucătarilor preferă untul sărat pentru gătit și untul nesărat pentru coacere.
Untul tartinabil este uneori amestecat cu ulei de semințe, cum ar fi uleiul de canola. Acest lucru poate reduce grăsimile saturate de la 7 grame la 4 grame per lingură.
Margarina și untul ghee sunt mai sănătoase decât untul?
Margarina a fost dezvoltată inițial ca o alternativă mai sănătoasă la unt, cu mai puține grăsimi saturate. Cu toate acestea, margarina este mai bogată în grăsimi trans, care sunt mai dăunătoare pentru sănătatea inimii decât grăsimile saturate din unt.
Grăsimile trans sunt interzise în Statele Unite din 2015.
Ghee, o formă de unt clarificat integral din bucătăria indiană, elimină substanțele solide din lapte, lăsând doar grăsime pură.
Conține acizi grași cu lanț scurt, CLA și acizi grași omega-3 și omega-6. Deși cercetările asupra ghee sunt limitate, studiile asupra acestor compuși sugerează că pot avea anumite beneficii pentru sănătate, cum ar fi promovarea sănătății creierului și a sistemului imunitar.