Untura de porc este, de fapt, o grăsime sănătoasă pe care merită să o consumați, bineînțeles cu moderație.

Untura reprezintă, 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi mononesaturate și 10% grăsimi polinesaturate. Procentul de grăsimi saturate din untură ajută la descompunerea lentă a grăsimii, reducând riscul de inflamație în organism.

De asemenea, procentul mare de grăsimi saturate din untura protejeaza grasimile mono si polinesaturate de oxidarea la caldură. Din acest motiv untura de porc este excelentă pentru gătit si coacere.

Beneficiile unturii de porc

Nu are aromă. Uleiul de cocos este poate cea mai bună grăsime de gatit, dar oferă o aromă de nuca de cocos. Astfel, untura de porc este recomandată deoarece nu are aromă.

Este foarte bogată în vitamina D. O lingură de untură contine 1000 UI vitamina D sau 500 UI/100 grame, care este solubila in grăsimi. Din acest motiv are nevoie de acizi grași ca să fie absortită și utilizată în organism. Untura oferă pachetul perfect de vitamina D și acizi grași necesari.

Este o sursă sănătoasă de grăsime

Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutriție, la care au participat peste 300.000 de persoane, arată ca nu există dovezi pentru a spune că riscul bolilor de inimă creste odată cu consumul de grăsimi saturate.

Studiile arată că consumul de colesterol nu are o relatie cauză-efect cu nivelul de colesterol din sange. Acest lucru se datorează faptului că organismul produce colesterolul de care are nevoie. Consumul colesterolui din grasimi de bună calitate reduce povara asupra organismului de a produce colesterol.

Totodată, consumul de untură de porc reglează producţia de hormoni în organism şi aduce echilibru la nivel tiroidian. Grăsimile din untură pot preveni apariţia cancerului, în special a cancerul la sân.

Mai mult, acidul oleic din compoziția unturii previne depresia sau, în cazul instalării acestia, o diminuează considerabil.

De asemenea, nutriționistul Mihaela Bilic spune despre consumul de grăsime, că: “Ne-au trebuit 50 de ani să ajungem în penibilul punct, noi, ca medici, să spunem: am greşit, nu grăsimea face rău.

Şi acum ce facem, ne mai trebuie 50 de ani ca oamenii să se întoarcă la slănină? Am falsificat într-un fel, pentru că percepţia consumatorului este că dietetic este sănătos şi e greşit! Mâncarea sănătoasă e aia bogată în grăsime“, a spus, la un moment dat, Mihaela Bilic, în cadrul unei emisiuni TV.