Moneycontrol a vorbit cu câțiva cardiologi și imunologi din SUA pentru a vedea care este adevărul.

Atunci când o persoană suferă de trombocitopenie trombotică imună indusă de vaccin, sau VITT, aceasta prezintă de obicei cheaguri de sânge într-o venă sau arteră (care pot provoca umflarea unui picior, dureri în piept sau amorţeală corporală), precum şi un număr scăzut de trombocite în sânge, potrivit Colegiului American de Cardiologie.

Vaccinurile anti-Covid și atacurile de cord

„Nu există date care să sugereze că vaccinurile au jucat un rol în creșterea incidenței atacurilor de cord”, spune dr. Balbir Singh, șeful secției de Cardiologie la Max Healthcare. „Cu toate acestea, infecțiile cu Covid, nu vaccinurile anti- Covid, pot duce la o creștere a atacurilor de cord. Utilizarea steroizilor în timpul tratamentului poate crește riscul bolilor de inimă pentru o perioadă de până la un an de la infectare”, adaugă el.

Dr, Kirti Sabnis, specialist în boli infecțioase la Fortis Hospital Mulund & Kalyan, afirmă: „Covid sever poate provoca o afecțiune numită „furtuna de citokine” (o reacție excesivă a sistemului imunitar) care poate duce la tahicardie (bătăi rapide ale inimii), aritmie (bătăi neregulate ale inimii). Majoritatea oamenilor se pot recupera”.

În plus, spune el, Covid sever poate duce la cardiomiopatie dilatată, o afecțiune care provoacă slăbirea mușchilor inimii. Este singura afecțiune cardiacă cauzată de Covid care este ireversibilă. Dar nu apare fără simptome, explică el.

Vaccinurile provoacă umflarea mușchiului inimii, iar acest lucru este dovedit

Dr. Sabnis adaugă că problemele cardiace legate de vaccin au fost studiate în vaccinul pe bază de ARN mesager, care nu este disponibil în India.

„Vaccinurile provoacă umflarea mușchiului inimii, iar acest lucru este dovedit. Cu toate acestea,  la Covaxin, vaccinul care folosește coronavirus inactivat, nu s-a găsit nicio asociere cu creșterea cazurilor de boli de inimă”.

Dr. Vikrant Shah, expert în boli infecțioase la Zen Multispeciality Hospital Mumbai, susține că, teoretic, nu există o explicație pentru care vaccinurile provoacă atacuri de cord. ”Avem nevoie de mai multe dovezi pentru a susține acest lucru”, declară el.

Gastrită sau atac de cord?

Cum se poate face distincția între durerea în piept cauzată de aciditatea stomacului și un atac de cord, având în vedere că ambele tipuri de durere se simt la fel? Dr. Keshava R, șeful secției de Cardiologie la Spitalul Fortis, Cunningham Road, Bangalore, explică: „50% dintre pacienții cu atac de cord vin cu dureri arzătoare în piept.

Chiar și pentru cei mai experimentați medici, e foarte greu să-ți dai seama dacă durerea este cauzată de gastrită sau de infarct. Medici cu zeci de ani de experiență în cardiologie tot ar avea nevoie de un EKG pentru a fi siguri dacă durerea a fost sau nu provocată de gastrită”. Iar doctorul Keshava adaugă:

„Dacă vă treziți brusc, în miezul nopții, din cauza durerii în piept, s-ar putea să o puneți pe seama unei indigestii. În astfel de cazuri, este bine să ajungeți la spital”.

Infarct: simptome și precauții

Dr Balbir spune că „un atac de cord nu vine niciodată fără un avertisment, așa că este important să fiți atenți la semne de avertizare”.

„De obicei, începe cu o durere în piept care urcă până la maxilar și brațe. Durerea e asociată cu transpirație și poate provoca anxietate. Dar nu toți oamenii au aceste simptome.

S-ar putea să se simtă mai neliniștiți. Prin urmare, este important să se țină cont de istoricul medical și familial. Dacă fumați, sunteți obez sau aveți antecedente de boli de inimă în familie, este recomandat să mergeți la Urgențe”, spune el.