Persoanele vaccinate par să infecteze într-un procent surprinzător de mare. Dar nu este clar cât de des și nici nu se știe cât de mult pot să răspândească virusul. Lipsa unor studii științifice cu răspunsuri concrete permite factorilor de decizie politică și directorilor corporativi să formuleze planuri bazate pe informații fragmentate, scrie Ndtv.

În locul răspunsurilor clare, au apărut o serie de studii de caz care oferă imagini diferite ale infecțiilor descoperite in cazul variantei Delta.

Autorii unui studiu de caz CDC sustin că vaccinații ar putea să transmită Covid-19 ca și cei nevaccinați. Chiar și așa, deoarece mai mulți oameni sunt vaccinați, este firesc ca aceștia să reprezinte o pondere mai mare a infecțiilor cu Covid-19. Acest studiu nu a fost suficient pentru a trage concluzii.

Cât de eficient este vaccinul

Un alt studiu de caz CDC al infecțiilor din statul New York, a constatat că numărul infecțiilor descoperite a crescut constant din mai, reprezentând aproape 4% din cazuri până la jumătatea lunii iulie. Factori precum reducerea restricțiilor de sănătate publică și creșterea variantei Delta ar putea avea impact asupra rezultatelor.

Odată cu creșterea variantei Delta, e dificil de spus dacă de vină este imunitatea în scădere la orice tip de infecție cu coronavirus sau dacă vaccinurile nu sunt eficiente împotriva variantei Delta. Ar putea fi și una și cealaltă.

Cercetările din Israel par să susțină ideea că protecția împotriva severității bolii scade în lunile de după vaccinare și, mai recent, că toate cazurile de infectare pot duce la o creștere a spitalizărilor.

În studiile clinice, niciun vaccin Covid nu a fost 100% eficient. Cu cât virusul circulă mai mult, cu atât este mai mare riscul apariției unor noi cazuri. De asemenea, este normal ca unele aspecte ale imunității virale să scadă în mod natural în timp.