Din cauza lipsei de date concrete privind siguranța vaccinurilor la femeile însărcinate și care alăptează, surse de încredere precum CDC și Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie au ezitat să recomande vaccinurile, sfătuind femeile să se consulte mai întâi cu medicii lor, notează Politico.com.
Nesiguranța era deja instalată, pe fondul unor informații greșite
Analizele ulterioare au arătat că vaccinurile sunt sigure pentru femeile care sunt însărcinate sau care încearcă să rămână gravide. Doar că nesiguranța era deja instalată în rîndul lor, mai ales pe fondul unor informații conform cărora vaccinul poate afecta fetușii sau poate reduce fertilitatea. Oficialii administrației Biden din domeniul sănătății și experții în sănătatea maternă și-au multiplicat în ultima perioadă eforturile de sensibilizare a femeilor însărcinate.
Consecința unui scandal uriaș din anii 60 care a zguduit industria farmaceutică
Există o lungă istorie a companiilor farmaceutice care exclud gravidele din studiile clinice din cauza preocupărilor etice și legale. Această reticență este consecința unui scandal monstru, cel mai mare după cel de-al doilea Război Mondial, care a zguduit industria farmaceutică din temelii. Este vorba de scandalul Thalidomidei, un medicament care a provocat nașteri ale unor copii cu malformaţii, la începutul anilor 1960. Medicamentul nu a fost niciodată aprobat de FDA, dar a fost utilizat pe scară largă în Europa timp de câțiva ani pentru a trata grețurile de dimineață. Mii de copii s-au născut cu malformații congenitale grave, iar medicamentul a fost retras.
Prin urmare, este de înțeles de ce multe femei gravide s-au ferit de vaccinuri în primele luni ale lansării campaniei de vaccinare, fără o recomandare clară din partea autorităților sanitare.
După varianta Delta, CDC a decis să-și revizuiască aprobarea pentru vaccin la femeile gravide
Această stare de fapt a pregătit scena pentru o vară sumbră, când cazurile de Covid-19 au explodat, odată cu răspândirea variantei Delta. În consecință CDC a decis să-și revizuiască aprobarea pentru vaccin și a recomandat „insistent”, la 29 septembrie, ca femeile însărcinate sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor să fie vaccinate.
Experții în sănătatea maternă au încercat zeci de ani să schimbe abordarea comunității medicale și să includă gravidele în cercetările clinice. Demersul lor a avut câștig de cauză în timpul gripei provocate de virusul H1N1 și de focarele de Zika și Ebola din anii 2010. Astfel, li s-a permis gravidelor să se înscrie în studile privind vaccinarea în timpul epidemiei, dacă beneficiile vaccinului depășesc riscurile pentru ele și pentru copii.
Femeile însărcinate „merită să știe că au fost incluse în studii, astfel încât să poată obține informațiile de care au nevoie pentru a nu avea dubii legate de deciziile pe care le iau”, spune unul dintre experții care cer ca femeile gravide să nu fie excluse din studiile clinice.