Adevărul despre vaccinarea anti-COVID. Cât de eficientă este, de fapt? Valeriu Gheorghiță a spus-o clar

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat, după ședința Executivului de miercuri după amiaza, că datele din viața reală arată că vaccinarea împotriva virusului are o eficiență mult mai reducă față de protecția împotriva infecției.

Cu toate acestea, Valeriu Gheorghiță spune că vaccinarea reduce numărul celor care au nevoie de tratament viral, al celor care trebuie internați, dar și al deceselor.

„Deşi sunt încă preliminare, datele din viaţa reală ne arată că în momentul de faţă vaccinarea împotriva COVID-19 are o eficienţă mult redusă faţă de protecţia împotriva infecţiei, incluzând aici şi cazuri asimptomatice şi faţă de cazurile simptomatice, însă cu toate acestea se menţine o protecţie ridicată faţă se spitalizare, faţă de formele severe şi faţă de decese, cu atât mai mult cu cât administrarea dozei de booster creşte foarte mult protecţia atât faţă de infecţie pentru boala simptomatică, cât şi faţă de spitalizare şi deces.”, spune medicul militar.

De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că vaccinarea cu schema preliminară și administrarea dozei booster va rămâne o prioritate.

”Ca atare, deşi ne aşteptăm ca doar impactul vaccinării asupra transmiterii să fie mult mai diminuat în momentul de faţă, comparativ cu impactul pe care îl avea faţă de variantele anterioare, vaccinarea cu schemă primară a persoanelor încă nevaccinate şi administrarea dozei de booster la cei care sunt eligibili rămâne o prioritate pentru că în felul acesta vom reduce numărul de persoane care vor avea nevoie de tratament antiviral, care vor avea nevoie de spitalizare, care vor avea nevoie de internare în terapie intensivă”, a mai declarat acesta.

Vaccinarea reduce presiunea pe spitale

Medicul militar a reiterat că vaccinarea reduce presiunea pe sistemul militar, adăugând că tulpina Omicron are un risc de reinfectare a celor care au trecut prin boală de la cinci la zece ori mai mare decât tulpina Delta, în primele șase luni de boală.

De asemenea, el mai spus că persoanele vaccinate și cu doza booster au susceptibilitate faţă de varianta Omicron de două ori mai redusă faţă de cei care au schema primară de vaccinare, citând date recente publicate în Danemarca. El a adăugat că transmisibilitatea de la persoanele cu booster către contacţi a variantei Omicron este mult redusă.

În ceea ce privește infecțiozitatea variantei Omicron, Valeriu Gheorghiță spune că aceasta este de trei-patru ori mai mare decât în cazul tulpinii Delta.

„Dacă în câteva zile noi avem o creştere de patru ori a numărului de cazuri, asta foarte probabil arată o intensificare a transmiterii comunitare a variantei Omicron, inclusiv în România, iar din acest punct de vedere toate datele ne arată că timpul de dedublare a cazurilor este de circa  două-trei zile, pentru că perioada de incubaţie este mai scurtă”, a mai afirmat medicul.

Aproape jumătate din populația adultă este vaccinată cu o doză de ser

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România a mai spus că rata de vaccinare în populația adultă cu cel puțin o doză este de 49,4%, subliniind că ne apropiem de jumătate din populația adultă vaccinată cu cel puțin o doză.

„Rata de vaccinare din populaţia adultă cu cel puţin o doză este de 49,4%, practic ne apropiem de jumătate din populaţia adultă vaccinată cu cel puţin o doză. Din populaţia eligibilă de peste 12 ani – şi ne referim la populaţia rezidentă – rata de vaccinare în momentul acesta este de 47%, iar din populaţia totală a României, de 19,3 milioane de locuitori, cât declară Institutul Naţional de Statistică, este de 41,3% rata de vaccinare cu cel puţin o doză”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, miercuri după-amiază, într-un briefing la finalul şedinţei de Guvern.

El mai spune că cea mai mare rată de vaccinare este în rândul persoanelor cu vârsta între 40 și 70 de ani – peste 52%, în timp ce rata de vaccinare a persoanelor de peste 80 de ani este de 26%, procent despre care medicul militar spune că este insuficient.

„Majoritatea judeţelor au o rată de vaccinare cuprinsă între 40 şi 50%. Un singur judeţ rămâne cu o rată de vaccinare undeva aproape de 30%, judeţul Suceava”, a afirmat Gheorghiţă.