Este sigură vaccinarea femeilor însărcinate? Care sunt concluziile celui mai nou studiu
Vaccinarea femeilor însărcinate poate ajuta la prevenirea infectării și spitalizării bebelușilor, sugerează o nouă cercetare publicată zilele trecute. Aceste date certifică beneficiile vaccinării în timpul sarcinii, care se extind la sugarii mult prea mici pentru a fi vaccinați, potrivit Euronews.
Cercetătorii de la mai multe spitale de pediatrie din SUA și de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) au analizat, în perioada iulie 2021- ianuarie 2022, copiii sub șase luni. Studiul a analizat date de la 379 de sugari internați, dintre care 176 cu COVID-19 și 203 internați pentru alte probleme.
Concluzia lor a fost că vaccinurile anti-COVID-19 au fost cu 61% mai eficiente în prevenirea spitalizărilor la copiii ale căror mame au fost vaccinate în timpul sarcinii. Această protecție a crescut și la 80%, atunci când mamele au fost vaccinate cu 21 de săptămâni înainte sau cu până la 14 zile înainte de naștere.
În schimb, eficacitatea vaccinării a scăzut la 32% pentru copiii ale căror mame fuseseră vaccinate mult mai devreme în timpul sarcinii.
Complicații COVID care pot apărea în timpul sarcinii
Autorii studiului au avertizat că estimările privind eficacitatea vaccinurilor la începutul sarcinii ar trebui interpretate cu prudență din cauza dimensiunii mici a eșantionului. „În acest moment vrem să ne asigurăm că protejăm atât mama, cât și copilul”, susține Dana Meaney-Delman, reprezentanta CDC.
Femeile însărcinate prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi de COVID-19, iar infectarea în timpul sarcinii poate crește riscul de naștere prematură, nașterea unui copil mort și alte complicații ale sarcinii, potrivit CDC. De aceea, CDC recomandă ca femeile însărcinate, cele care alăptează sau care încearcă să rămână însărcinate acum, să se vaccineze și să rămână la curent cu vaccinurile.
Conform CDC, nu au fost înregistrate probleme de siguranță pentru femeile însărcinate, nici în noua analiză, nici în cele anterioare, ratele de avort spontan după vaccinare fiind similare cu rata preconizată.
În ianuarie, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a încurajat femeile însărcinate să se vaccineze, invocând dovezile tot mai mari care sugerează că vaccinurile pe bază de ARNm nu provoacă complicații în timpul sarcinii.