Diferenţe mari între două studii legate de eficacitatea vaccinului produs de Pfizer!
Ce indică datele de la Ministerul Sănătăţii din Israel?
Potrivit datelor de la Ministerul israelian al Sănătăţii, publicate sâmbătă, serul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech are o eficacitate de numai 39% în prevenirea infectărilor și de doar 41% în prevenirea formei simptomatice a infecției cu varianta Delta.
Totuşi, vaccinul este foarte eficient atunci când vine vorba despre spitalizări sau formele grave ale bolii. Vaccinul Pfizer este eficient în proporţie de 92% împotriva cazurilor care necesită spitalizare şi de 91% împotriva formei severe a infecţiei cu varianta Delta.
Diferenţe mari la studiul britanic din în New England Journal of Medicine. Care ar fi motivele?
Pe de cealaltă parte, un studiu britanic publicat, joi, în New England Journal of Medicine, indică faptul că două doze de vaccin Pfizer au fost eficiente la 88% din cazuri de infectare cu varianta Delta, în sensul în care cei infectați nu au dezvoltat niciun simptom, scrie biziday.ro.
Prof. Cyrille Cohen, membru al Comitetului consultativ pentru studii clinice din Ministerul israelian al Sănătății: “Această discrepanță ne îngrijorează și trebuie investigată în continuare.”
Specialistul indică totuşi că există mai multe răspunsuri posibile pentru acest decalaj dintre studiul britanic și cel israelian, ambele realizate pe cazuri concrete din viața reală.
Populaţia israeliană şi cea britanică a fost vaccinată în ritmuri diferite și la intervale diferite între prima doză și rapel. Israel vaccinase deja 90% din populația vulnerabilă până la sfârșitul lunii ianuarie, în timp ce Guvernul de la Londra, care nu avea suficiente doze Pfizer la începutul anului, a lungit de la trei săptămâni la două luni distanța dintre prima doză și rapel, ajungând abia la mijlocul lunii aprilie 2021 să atingă un procent semnficativ de persoane vulnerabile vaccinate.
“Devine din ce în ce mai clar faptul că imunitatea începe să scadă după aproximativ șase luni de la vaccinare, iar studiul israelian a arătat că pentru persoanele vaccinate cu mai mult de șase luni în urmă, eficacitatea vaccinului la oprirea coronavirusului a scăzut până la 16%”, indică prof. Cyrille Cohen.
Rapelul Pfizer e mai eficient când este făcut la 3 sau la 8 săptămâni distanţă de prima doză?
O altă diferenţă importantă ar fi gradul de testare diferit din cele două ţări. Israelul folosește un regim de testare PCR mai strict decât cel din Marea Britanie, spune Cohen, astfel că Israelul detectează mai multe cazuri decât Regatul Unit, ceea ce schimbă baza de raportare a persoanelor pozitive.
Mai există şi un alt studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford şi dat publicităţii în acest weekend, care indică faptul că un rapel Pfizer făcut la 8 săptămâni, faţă de 3 săptămâni, generează un număr mult mai mare de anticorpi.
Rapelul, făcut mai devreme în Israel, a conferit o imunitate mai rapidă și imediat mai mare celor vaccinați, dar englezii, deși mai vulnerabili o perioadă mai lungă între cele două doze, au căpătat după a doua doză Pfizer o imunitate mai mare, de durată mai lungă, decât israelienii.
Sursă foto: Dreamstime