Potrivit unui nou studiu israelian publicat de Human Reproduction, vaccinurile ANRm anti-Covid nu afectează fertilitatea sau funcția ovariană.

„Cu siguranță, vaccinul nu afectează activitatea ovariană. Studiul ne oferă, pentru prima dată, date și dovezi potrivit cărora nu există efecte negative ale vaccinurilor asupra funcției ovariene a fertilității”, a explicat prof. Jaron Rabinovici, director adjunct al Diviziei Femei și Maternitate, director al Departamentului de Maternitate, dar și specialist în fertilitate la Centrul Medical Sheba.

Cum s-a desfășurat studiul?

Echipa de cercetători a recrutat 200 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 42 de ani pentru a participa la studiu, testânt nivelul hormonului anti-Mullterian (AMH) din corp. Acesta este considerat un indicator fiabil pentru evaluarea sănătății ovarelor și a fertilității, scrie Jerusalem Post.

Femeile au fost testate înainte de a fi vaccinate cu serul Pfizer, dar și la trei luni după administrarea rapelului. De asemenea, acestea au completat anumite chestionare în care li se cerea să ofere date despre ciclul menstrual și despre posibile efecte secundare.

129 de femei au dus studiul până la capăt, altele au rămas însărcinate sau s-au infectat. Nivelul hormonului AHM, în cazul tuturor participantelor, a rămas neschimbat până la final.

„Una dintre preocupările apărute de la introducerea vaccinului cu ARNm a fost că ar putea afecta funcționarea ovarelor femeii și ar putea duce la infertilitate viitoare. Acest studiu revoluționar arată că vaccinul nu afectează nivelul de fertilitate al unei femei”, a spus prof. Rabinovici.

Vaccinurile ANRm nu afectează fertilitatea

Cercetătorii nu au găsit nicio asociere între nivelurile de anticorpi după vaccin și nivelurile de AMH.

„Concluzionăm că vaccinurile ARNm nu sunt asociate cu o scădere a rezervei ovariene la trei luni”, au transmis cercetătorii.

Mai mult, prof. Rabinovici a specificat că multe dintre femeile pe care le consultă au fost vaccinate împotriva Covid-19 în ultimul an și au reușit să rămână însărcinate.

Adevărul despre miocardită și vaccinurile anti-COVID

Cea mai recentă cercetare arată că inflația inimii, miocardita, este de cel puțin patru ori mai probabil să apară după o infecție cu Covid-19, decât în urma vaccinării.

Studiul a fost efectuat pe aproape 39 de milioane de oameni din Anglia, informează Newscientist. După cum se știe deja, vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna au fost asociate cu o serie de de cazuri rare de inflamație a mușchiului inimii, cunoscută sub numele de miocardită.

La 28 de zile de la administrarea unei doze inițiale de vaccin Oxford/AstraZeneca, echipa a înregistrat două cazuri de miocardită la un milion de oameni. Un alt caz, la un milion de oameni, a fost observat în urma unei doze de vaccin Pfizer/BioNTech, iar șase cazuri suplimentare la milion au apărut după primă doză de vaccin Moderna. Alte zece cazuri la un milion de persoane au apărut după o a doua doză de vaccin Moderna.

”Dacă nu vreți să faceți miocardită sau pericardită, vaccinați-vă!”

”Dacă nu vreți să faceți miocardită sau pericardită, vaccinați-vă! Dacă nu vă vaccinați, e doar o chestiune de timp până veți face Covid-19, iar riscurile depășesc cu mult riscurile vaccinării”, a declarat Peter English, fost președinte al Comitetului de Medicină pentru Sănătate Publică al Asociației Medicale Britanice.

Riscul de miocardită în rândul persoanelor infectate cu Covid-19 este de 16 ori mai mare decât în ​​rândul celor neinfectați, susține și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.