Opiniile americanilor privind vaccinurile anti-COVID-19 sunt în mare măsură greșite. Scopul vaccinurilor este de a preveni efectele grave ale bolii și decesele, nu și cazurile de transmitere și infecție, potrivit USA Today.
Publicația subliniază că, în ciuda celor care mai cârtesc, aceasta este o victorie care nu trebuie minimalizată. Iar când vaccinurile sunt combinate cu alte măsuri, poate fi de ajuns pentru a ne permite să trăim o viață normală, scrie USA Today.
Lumea continuă să creadă că vaccinul ar trebui să prevină toate infecțiile cu SARS-CoV-2, dar, având în vedere structura virusului și modul în care sistemele noastre imunitare răspund fie la infecție, fie la vaccinare, acest lucru nu are cum să se întâmple.
Ca și în cazul altor vaccinuri, scopul este de a preveni efectele grave și mortalitatea, nu de a preveni toate cazurile de transmitere și infecție. Dacă vom porni de la această realitate, vom putea să reevaluăm vaccinurile pentru a putea să trecem de la infecții pandemice la infecții endemice și la așa numita coexistență cu virusul.
COVID este fundamental diferit de multe alte boli infecțioase pentru care avem vaccinuri eficiente. La fel ca SARS-CoV-2, rujeola este un virus care se transmite în mare parte prin aer, dar este și mai contagios decât COVID-19 și chiar mortal.
Nevaccinații pot muri din cauza rujeolei
Înainte de inventarea vaccinului împotriva rujeolei, aproximativ 2,6 milioane de oameni, majoritatea copii, mureau anual din cauza pneumoniei, infecțiilor cerebrale și a altor complicații legate de rujeolă. Vaccinul împotriva rujeolei blochează aproape toate infecțiile și reduce decesele cu 95%. Ca și în cazul COVID, cei nevaccinați pot muri din cauza rujeolei.
Vaccinurile nu sunt concepute pentru a preveni toate infecțiile
De ce vaccinul împotriva rujeolei poate elimina infecțiile, dar vaccinul COVID nu poate? Pentru că este o cursă cu obstacole între răspunsul imun și perioada de incubație (timpul necesar unei persoane pentru a dezvolta simptome după ce este expusă la virus). Cu cât perioada de incubație este mai lungă, cu atât au mai mult timp celulele de memorie pentru a se accelera și a produce anticorpi împotriva virusului. Poate dura până la cinci zile pentru ca acele celule de memorie să se activeze.
Dar asta nu înseamnă că vaccinurile COVID nu funcționează. Vaccinurile nu sunt concepute pentru a preveni toate infecțiile, ci pentru a preveni forma severă a bolii și decesul și, în acest sens, vaccinurile anti COVID reușesc cu brio.
Putem accelera tranziția de la pandemie la endemie
Deși multe persoane – nevaccinate și vaccinate – se infectează acum cu COVID, mai puține persoane vaccinate sunt spitalizate sau mor. Șansa ca o persoană vaccinată să moară din cauza COVID este de 1 la 34.000.
Dacă putem ajunge la un consens în ceea ce privește utilizarea corectă a vaccinurilor, putem accelera tranziția de la COVID-19 pandemic la endemic.
Acum avem tratamente îmbunătățite
Complicațiile grave pot fi reduse și prin utilizarea anticorpilor monoclonali eficienți, precum și a medicamentelor antivirale orale – Paxlovid (nirmatrelvir/ritonavir) sau Molnulpiravir. Având în vedere intervalul scurt de timp pentru un tratament eficient, trebuie să stabilim o legătură strânsă între testare și tratament.
De aceea, ar trebui să ne schimbăm abordarea privind izolarea pentru COVID, folosind strategii ca în cazul gripei.