Varianta Omicron noului coronavirua a fost descoperită în Africa de Sud pe 24 noiembrie, iar în mai puțin de o lună a ajuns dominantă în peste 75 de țări. Deși aceasta nu pare a fi mai violentă decât varianta Delta, specialiștii trag totuși un semnal de alarmă.
Platforma RO Vaccinare a publicat pe pagina oficială de Facebook un nou studiu CDC care prezintă efectele variantei Omciron asupra copiilor, dar și a adolescenților.
Astfel, potrivit sursei citate, ratele de spitalizare asociate cu COVID-19 au fost de 4 ori mai mari în rândul copiilor și adolescenților atunci când varianta Omicron circula pe scară largă față de perioada de vârf a Delta.
Totodată, studiul a mai evidențiat și faptul că odată cu apariția variante Omicron, numărul spitalizărilor au fost șase ori mai mari în rândul adolescenților care nu s-au vaccinat, decât a celor imunizați deja.
„Un nou studiu CDC: Ratele de spitalizare asociate cu COVID-19 au fost de 4 ori mai mari în rândul copiilor și adolescenților atunci când varianta Omicron circula pe scară largă față de perioada de vârf a Delta.
În perioada de circulație Omicron, ratele de spitalizare asociate cu COVID-19 au fost de 6 ori mai mari în rândul adolescenților nevaccinați decât în rândul adolescenților vaccinați”, arată sursa citată.
Efectele variantei Omicron asupra copiilor
Același studiu mai arată și faptul că rata de spitalizare în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 17 ani au crescut rapid la sfârșitul lunii decembrie 2021, în special în rândul celor care nu sunt încă eligibili pentru vaccinare.
În concluzie, platforma de vaccinare susține că pentru a preveni o formă gravă de infectare atât în rândul copiilor, adolescenților, dar și a adulților, vaccinarea rămâne cea mai sigură soluție.
„În perioada de circulație ridicată a variantei Omicron, ratele de spitalizare asociate cu COVID-19 în rândul copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 0 și 17 ani au crescut rapid la sfârșitul lunii decembrie 2021, în special în rândul copiilor cu vârsta între 0 și 4 ani care nu sunt încă eligibili pentru vaccinare.
Pe parcursul perioadelor de predominanță Delta și Omicron, ratele de spitalizare au rămas mai scăzute în rândul adolescenților complet vaccinați cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani decât în rândul adolescenților nevaccinați.
✅ Concluzie: Strategiile de prevenire a COVID-19 în rândul copiilor și adolescenților sunt esențiale, inclusiv vaccinarea persoanelor eligibile”, se mai arată în postare.