Să nu credeți că sunteți negativ doar pentru că simțul mirosului și al gustului sunt normale!
”Descoperirile sunt semnificative pentru a determina dacă cineva are COVID-19, a spus autorul principal al studiului, dr. Daniel Coelho, profesor la Virginia Commonwealth University School of Medicine, din Richmond.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele Institutului Național de Sănătate din SUA privind mai mult de 3,5 milioane de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei. Ei au identificat perioadele de șase săptămâni în care cazurile au fost mai frecvente pentru fiecare variantă studiată, apoi au comparat câți pacienți au fost afectați de pierderea mirosului și a gustului în aceste perioade de timp, relatează USNews.
„Pierderea mirosului și a gustului este încă un indicator bun al unei infecții cu COVID-19, dar, subliniază el, ”să nu credeți că sunteți COVID-negativ doar pentru că simțul mirosului și al gustului sunt normale”.
De ce este o veste bună pentru pacienți
Ratele de pierdere a mirosului și gustului au fost de 17% pentru Omicron, comparativ cu 44% pentru varianta Delta și 50% pentru Alpha, au descoperit autorii studiului. „Pe măsură ce pandemia continuă și apar noi variante, aceasta este o veste foarte bună pentru pacienți”, a spus Coelho.
„Știm acum că fiecare variantă are un factor de risc diferit pentru pierderea mirosului și gustului și avem motive să credem că variantele mai noi au mai puține șanse să afecteze mirosul și gustul”, adaugă el.
”Impactul pierderii mirosului și gustului nu se referă doar la posibilitatea de a vă bucura din nou de o sticlă de vin fină. Este vorba despre siguranță și păstrarea calității vieții”, a menționat Coelho.
Ce rol joacă vaccinarea?
Cercetările arată că mai bine de jumătate dintre persoanele care au fost afectate de pierderea mirosului și a gustului au raportat că se simt deprimate, a spus el. „Pacienții afectați de pierderea mirosului au, de asemenea, o rată mai mare de demență. Mai puține persoane care se confruntă cu aceste simptome înseamnă că mai puține persoane sunt afectate de schimbările de dispoziție și de probleme cognitive”, a explicat el.
Studiul ar putea ajuta, de asemenea și în eforturile de a identifica ce parte a virusului COVID-19 cauzează pierderea mirosului și a gustului, afirmă autorii.
Autorii studiului intenționează acum să analizeze modul în care perioada de recuperare de după pierderea mirosului și a gustului variază în cazul variantelor coronavirusului. Ei spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă vaccinarea joacă și ea un rol în ratele mai scăzute de pierdere a mirosului.
Ce se știe despre unul dintre cele mai frecvente simptome
Oamenii de știință au fost încă de la început intrigați de simptomul pierderii gustului și mirosului, deoarece neuronii senzoriali olfactivi nu poartă receptorii de membrană care ar permite virusului să-i infecteze. De asemenea, persoanele infectate cu COVID-19 nu au nasul înfundat, care provoacă pierderea mirosului în infecții precum răceala comună. Cercetările de la Universitatea Columbia, din New York au oferit o posibilă explicație. Lucrarea lor, publicată în Cell, sugerează că răspunsurile imune la virus, atunci când infectează celulele învecinate, inactivează genele care fac receptorii de miros în neuronii olfactivi.
Aproximativ jumătate dintre persoanele care s-au infectat cu COVID-19 au avut ca simptom major pierderea gustului și a mirosului. Pentru majoritatea, simțul „olfactiv” a revenit în aproximativ câteva săptămâni, dar aproximativ 10% dintre cei afectați continuă să aibă probleme.