Adevărul despre varză. Ce se întâmplă în organism atunci când o mâncăm

varză

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre varză. Varza este o legumă cruciferă din familia Brassicaceae, împreună cu broccoli, varza de Bruxelles, conopida, kale, rucola, bok choy și ridichile, printre altele.

Varză. Ce se întâmplă în organism atunci când o mâncăm

Adevărul despre varză! Consumul mai mare de legume crucifere a fost asociat cu un risc redus de apariție a unor afecțiuni de sănătate cum ar fi diabet, boli cardiovasculare, afecțiuni musculo-scheletice și cancer. Verywellhealth arată care sunt beneficiile consumului de varză mai ales în anotimpul rece.

Varza este săracă în calorii și bogată în vitaminele C și K.2 Informațiile nutriționale depind însă de soiul de varză consumată. Iată care sunt informațiile nutriționale ale Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) pentru „varză crudă” și „varză roșie crudă” la 100 de grame (g), adică aproximativ 1,1 căni de varză crudă tocată sau 1,25 căni de varză crudă tocată.

Varză crudă (100 g)

Apă: 92,2 g

Energie: 25 kilocalorii (kcal)

Proteine: 1,28 g

Lipide totale (grăsimi) 0,1 g

Carbohidrați: 5,8 g

Fibre, total alimentar: 2,5 g

Zaharuri, total: 3,2 g

Zaharoză: 0,08 g

Glucoză: 1,67 g

Fructoză: 1,45 g

Calciu: 40 miligrame (mg)

Fier: 0,47 mg

Magneziu: 12 mg

Fosfor: 26 mg

Potasiu: 170 mg

Sodiu: 18 mg

Zinc: 0,18 mg

Cupru: 0,019 mg

Mangan: 0,16 mg

Seleniu: 0,3 micrograme (mcg)

Vitamina C, acid ascorbic total: 36,6 mg

Tiamină: 0,061 mg

Riboflavină: 0,04 mg

Niacină: 0,234 mg

Acid pantotenic: 0,212 mg

Vitamina B6: 0,124 mg

Folat, total: 43 mcg

Colina, total: 10,7 mg

Vitamina A: 98 unități internaționale (UI)

Luteina + zeaxantina: 30 mcg

Vitamina E (alfa-tocoferol): 0,15 mg

Vitamina K (filochinonă): 76 mcg

Varză roșie crudă (100 g)

Apă: 90,4 g

Energie: 31 kcal

Proteine: 1,43 g

Lipide totale (grăsimi): 0,16 g

Carbohidrați: 7,37 g

Fibre, total alimentar: 2,1 g

Zaharuri, total: 3,83 g

Zaharoză: 0,6 g

Glucoză: 1,74 g

Fructoză: 1,48 g

Calciu: 45 mg

Fier: 0,8 mg

Magneziu: 16 mg

Fosfor: 30 mg

Potasiu: 243 mg

Sodiu: 27 mg

Zinc: 0,22 mg

Cupru: 0,017 mg

Mangan: 0,243 mg

Seleniu: 0,6 mcg

Vitamina C, acid ascorbic total: 57 mg

Tiamină: 0,064 mg

Riboflavină: 0,069 mg

Niacină: 0,418 mg

Acid pantotenic: 0,147 mg

Vitamina B-6: 0,209 mg

Folat, total: 18 mcg

Colina, total: 17,1 mg

Vitamina A: 1.120 UI

Luteina + zeaxantina: 329 mcg

Vitamina E (alfa-tocoferol): 0,11 mg

Vitamina K (filochinonă): 38,2 mcg

De ce e bine să mâncăm varză

Beneficiile consumului de varză sunt numeroase. Pe lângă faptul că are un conținut scăzut de calorii și costuri reduse, varza conține multe vitamine, minerale și alte componente care pot ajuta sănătății. Iată care sunt cele mai importante

  • Protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer
  • Scăderea „colesterolului rău”
  • Controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale
  • Menținerea sistemului nervos
  • Varza este și foarte ieftină
  • Varza este o modalitate ieftină de a adăuga nutrienți în dietă.

Nivel scăzut de calorii

Cu doar aproximativ 30 de calorii la 100 g, varza este potrivită pentru un plan de alimentație cu conținut redus de calorii.

Versatilitate

Varza vine în multe soiuri și poate fi savurată în numeroase moduri, inclusiv crudă, în salate, gătită în sarmale și fermentată, ca alimente precum varza murată și kimchi.

Aminoacizi

Varza este bogată în aminoacizi (componentele de bază ale proteinelor), care au activitate antioxidantă și pot ajuta la reducerea stresului oxidativ. Înseamnă că pot ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de leziuni celulare.

Aminoacizii sunt precursori ai neutrotransmițătorilor (substanțe chimice care transmit mesaje vitale între celulele nervoase) și diferiților metaboliți (produse produse în timpul metabolismului).

Polifenoli

Varza este bogată în polifenoli, cum ar fi acizii fenolici și flavonoide.

Fitosteroli

O sută de grame de varză conțin aproximativ 27,4 mg de fitosteroli. Fitosterolii sunt steroli vegetali similari colesterolului. Au efecte antioxidante si de scadere a colesterolului și pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Sterolii vegetali pot ajuta la reducerea sau ameliorarea:

Dislipidemiei (dezechilibrul lipidelor)
Rezistenței la insulină
Disfuncția celulelor beta (poate afecta secreția de insulină)
Stresul oxidativ
Dezechilibrul microbiotei intestinale și disfuncția barierei intestinale

Vitamina B6

Varza este o sursă de vitamina B6, care ajută la descompunerea nutrienților. Ajută la menținerea nivelurilor normale de aminoacid homocisteină (nivelurile ridicate de homocisteină pot provoca probleme cardiace). De asemenea, ajută la dezvoltarea funcției creierului și la funcționarea celulelor imunitare.

Deficitul de vitamina B6 în sine (fără deficiență în alte vitamine din complexul B) este neobișnuit, dar poate provoca simptome precum umflarea limbii, depresie, confuzie și funcția imunitară slăbită.