Alimentele fermentate au început în ultimii ani să se bucure de o popularitate foarte mare. Și pe bună dreptate. Este dovedit că alimentele fermentate diversifică microbiomul intestinal, ajută digestia și scad inflamația. În plus, sunt foarte gustoase.
Nu mai mâncați aceste alimente pe stomacul gol! La ce riscuri vă expuneți
Ținând cont că, pe lângă puterile probiotice, aceste alimente sunt acide, mulți se întreabă dacă este indicat, din punctul de vedere al sănătății intestinale, să consume aceste alimente fermentate pe stomacul gol.
Doctorul Sarah Greenfield, expert în gastroenterologie, a explicat pentru Wellandgood dacă alimentele fermentate ar trebui mâncate pe stomacul gol.
În general, dacă intestinul nostru este sănătos, iar corpul răspunde de bine la alimentele fermentate, consumarea lor pe stomacul gol nu ar trebui să creeze probleme. „Un aliment fermentat este, de obicei, bine digerat pe stomacul gol, deoarece ajută la susținerea digestiei”, spune Greenfield.
„Alimentele amare stimulează producția de bilă, care ajută organismul să digere alimentele mai eficient. De asemenea, conțin acetat, care ajută la hrănirea și alimentarea bacteriilor bune din intestin”, afirmă aceasta.
Excepția de la regulă
Există o excepție de la regulă și se aplică persoanelor cu sensibilități alimentare și dezechilibre ale sănătății. De exemplu, dacă sunteți sensibil la varză, varza murată poate exacerba unele suferințe digestive, în loc să ajute, mai ales dacă o consumați pe stomacul gol.
Dacă aveți probleme legate de indigestie sau dureri de stomac, Greenfield avertizează împotriva consumului de alimente fermentate pe stomacul gol. „Dacă microbiomul intestinal este dezechilibrat, alimentele fermentate pot crea un disconfort digestiv sub formă de balonare, diaree și constipație”, spune ea.
Probleme pentru cei care suferă de colon iritabil
Greenfield menționează, de asemenea, că cei care suferă de sindromul de colon iritabil au probleme în a tolera alimentele fermentate din cauza dezechilibrelor intestinale. Același lucru este valabil și pentru persoanele care au candidoze.
„Fac multe teste de sensibilitate alimentară și dacă observ un nivel ridicat de reactivitate la Candida albicans, este un indiciu clar că alimentele fermentate nu vor fi tolerate”, spune ea.
Concluzia este că, deși alimentele fermentate au potențialul de a face bine intestinului, dacă vă confruntați cu probleme digestive sau sensibilități, cel mai bine ar fi să le consumați cu moderație, niciodată pe stomacul gol.
Cum știm dacă alimentele fermentate ne fac rău
Unii oameni, care pot avea anumite reacții la anumite alimente, nu pot identifica cu exactitate cauzele principale ale problemelor de sănătate. „Dacă aveți un tranzit intestinal bun, niveluri bune de energie, puține erupții pe piele, probabil că puteți mânca în siguranță alimente fermentate pe stomacul gol,” suține Greenfield.
Dacă după ce mâncați aveți gaze, sunteți mai obosiți sau aveți erupții ale pielii, ar putea fi semnalul că organismul reacționează prost la ele. În acest caz, este indicat să faceți un test pentru a vedea dacă alimentele fermentate contribuie la aceste simptome.
Care sunt cele mai bune alimente fermentate
Cantitatea optimă de alimente fermentate nu a fost încă determinată. Dar se pare că includerea unuia sau mai multor alimente fermentate în masa de zi cu zi este bună pentru sănătatea intestinală.
Iată care sunt alimentele fermentate pe care ar trebui să le consumăm pentru a avea un sistem digestiv mai sănătos:
Iaurtul
Fermentația face acest tip de lactate mai ușor de digerat chiar și pentru cei cu intoleranță la lactoză. Asigurați-vă că iaurtul conține culturi vii și active.
Varza murată
Ținută la sare timp de câteva săptămâni, varza fermentează încet. Bacteriile de acid lactic sunt cele care determină fermentarea în cazul verzei murate.
În plus, deși este săracă în calorii, varza murată conține probiotice, fibre, vitamina C și vitamina K din belșug.
Murăturile
Castraveții murați în sare sunt o adevărată bucurie pentru papilele gustative și conțin bacterii probiotice, dar și vitamine și minerale.