De la varza murată la iaurt, alimentele fermentate pot face minuni pentru sănătatea intestinală. Cercetătorii de la Stanford au descoperit că o dietă de zece săptămâni, bogată în alimente fermentate, a dus la îmbunătățiri ale diversității microbiomului și scăderi ale markerilor inflamației.
Alimentele fermentate sunt foarte sănătoase pentru că au un conținut ridicat de probiotice (bacterii benefice pentru tractul digestiv) care echilibrează flora la nivel gastrointestinal. În plus, sistemul imunitar este întărit de un aport mare de probiotice la nivel intestinal, amintește Tastingtable.
Ținută la sare timp de câteva săptămâni, varza fermentează încet. Bacteriile de acid lactic sunt cele care determină fermentarea în cazul verzei murate. În plus, varza murată conține probiotice, fibre, vitamina C și vitamina K din belșug.
Bogată în fitonutrienţi și în antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului
Săracă în calorii și bogată în probiotice, varza murată este cea mai bună alegere dacă vrem să reducem riscul de îmbolnăvire, oferind în același timp o mulțime de beneficii sănătății digestive. De asemenea, consumul de varză murată stimulează imunitatea în cazul mai multor forme de cancer.
Este bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), precum şi în antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului, dar au un efect benefic şi asupra frumuseţii. În plus, varza murată este excelentă în tratarea ulcerului, deoarece conţine vitamina U, o vitamină antiulceroasă.
Din fericire, varza murată este incredibil de versatilă și poate fi consumată în diferite preparate.
Adăugată în supă
Supele au o aromă care se încadrează în una din cele patru categorii: sărat, dulce, acid și gras. Deoarece există legume dulci, sărate și uleiuri grase, este probabil ca în supă să lipsească acea componentă acidă. Aroma acidă poate fi adusă de orice, de la citrice și oțet, până la ceva alcalin, cum ar fi alimentele fermentate, care au o aciditate similară cu acestea.
Dacă faceți o supă de cartofi, luați în considerare includerea verzei murate, pentru a crea o senzație echilibrată a gustului. În plus, un ingredient precum varza murată poate adăuga o textură plăcută și poate oferi unei supe mai multă consistență. Ca să nu mai spunem că merge perfect într-un borș, în supă de pui cu tăiței sau în supa cu mărar.
În salată
Majoritatea salatelor au puține ingrediente de bază. Iar varza murată este toppingul perfect pentru orice salată. Folosiți o cantitate suficientă varză murată, fără a copleși aromele naturale și subtile ale celorlalte legume. Includeți varza murată în salate cu arome îndrăznețe, precum kale și salată de sfeclă prăjită cu feta. Folosiți un dressing pe bază de oțet sau unul care include muștar și adăugați ierburi proaspete pentru o dulceață răcoritoare și ușor picantă.
Savurați-o cu ouă
Dacă vă plac sosul iute, sosul italian sau ketchup-ul adăugate în ouă, atunci cu siguranță veți fi încântat și de gustul verzei murate alături de o omletă. Acest aliment probiotic este un adaos fantastic la micul dejun, deoarece ajută la echilibrarea intestinului și la digestie. Luați în considerare includerea verzei murate și în sandvișul cu ouă, la micul dejun. Indiferent de modul în care decideți să combinați ouăle cu varza murată, veți fi impresionat de contrastul intens de textură și aromă dintre ouăle grase și mătăsoase și varza murată crocantă și răcoritoare.
Sos de salată de varză
Ați observat vreodată că salata de varză are un gust mai bun a doua zi? Acest lucru se datorează faptului că varza s-a înmuiat mai bine peste noapte. Pentru a avea o aromă acidulată, fără a fi nevoie să așteptați până a doua zi, amestecați varză murată cu alte ingrediente mărunțite. Încercați să faceți propriul sos de salată de varză, folosind maioneză sau maioneză vegană, oțet, un îndulcitor și piper. Puteți include și semințe de țelină, muștar și un strop de zeamă de varză murată pentru un plus de aromă.