Primul lucru la care se gândesc românii iarna este mâncarea tradițională. Din decembrie până în februarie ne putem bucura de diverse preparate românești, precum cârnații, toba, șoriciul sau varza murată.

Varza marată, însă, este o acritură pe care oamenii o mănâncă în orice anotimp cu plăcere, nu doar iarna. Orice pofticios vrea să aibă pe masă o porție de varză murată dulce-acrișoară. Nutriționiștii însă ne informează că nu doar gustul este bun la varza murată, ci și substanțele chimice din ea. Conform specialiștilor medicali, acest preparat tradițional românesc este plin de vitamine.

Varza murată, alimentul minune din cămară. E sănătate curată!

Varza murată conţine microelemente, săruri minerale, acid ascorbic, vitamina C, acid folic și magneziu. Experții medicali susțin că varza murată este mai sănătoasă decât cea proaspătă datorită bacilii acidolactici, produşi în fermentare, care o îmbogăţesc cu vitaminele B1, B2, B3, B6, B9 și B12.

De asemenea, varza murată este singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12, ce înlătură oboseala şi anemia. Deficitul de vitamina B12 cauzează palpitaţii, slăbiciuni, pierdere de memorie şi scăderea auzului.

Varza murată tratează ulcerul

În 1948, în varza murată s-a descoperit o substanţă anti-ulceroasă, respectiv vitamina U. Aceasta protejează mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului şi contribuie la tratarea acestei afecțiuni medicale. În plus, există și alte săruri minerale, glucide şi substanţe organice care stimulează producerea sucului gastric şi a secreţiei biliare.

Varza murată curață intestinele de toxine

În circa 150 de grame de varză murată se găsesc peste 10 miliarde de bacterii benefice, ce menţin sănătatea intestinelor şi îndepărtează toxinele din organismul nostru.

De asemenea, acest produs alimentar favorizează digestia la persoanele cu scădere a funcţiilor motrice ale intestinelor. De atfel, preparatele fermentate pot fi consumate pentru vindecarea membranei mucoasei intestinale de către oamenii bolnavi care nu au voie să mănânce celuloză. În plus, varza murată scoate din organismul nostru reziduurile şi activează enzimele care neutralizează substanţele cancerigene.