Nu mai este un secret că alimentele fermentate sunt bogate în probiotice și prebiotice, care pot echilibra microbiomul intestinal și ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Există câteva alimente fermentate, unanim apreciate ca esențiale pentru o digestie mai bună și un intestin mai sănătos.

Printre ele, la loc de cinste se găsește varza murată. Este un aliment care fermentează natural, plin de microorganisme Lactobacillus, care elimină bacteriile dăunătoare din intestin și permit dezvoltarea florei intestinale benefice.

Procesul de fermentare are loc atunci când zaharurile din alimente sunt descompuse de bacterii și drojdie în dioxid de carbon și etanol sau acid lactic. Aceste alimente fermentate sunt pline cu bacterii intestinale benefice și sănătoase, care susțin un sistem digestiv sănătos.

În general, procesul de fermentare funcționează și pentru a reține nutrienții sănătoși în alimente, făcându-i o adevărată bombă de sănătate pentru corp și intestine, potrivit SheFinds.

Cele mai bune alimente fermentate sunt la îndemâna oricui. De la varza murată până la chefir și iaurt, acestea nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic, dacă dorim să avem un organism și o digestie sănătoasă.

Varza murată

Varza murată rămâne una dintre cele mai ușoare opțiuni de integrat în dietă, care va îmbunătăți sănătatea intestinală. Varza murată scade tensiunea arterială și protejează vasele de sânge.

Săracă în calorii și bogată în probiotice, varza murată este cea mai bună alegere dacă vrem să reducem riscul de îmbolnăvire, oferind în același timp o mulțime de beneficii sănătății digestive.

De asemenea, consumul de varză murată stimulează imunitatea în cazul mai mutor forme de cancer. Este bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), precum şi în antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului, dar au un efect benefic şi asupra frumuseţii.

În plus, varza murată este excelentă în tratarea ulcerului, deoarece aceasta conţine vitamina U, o vitamină antiulceroasă.

Chefirul

Este acel produs fermentat despre care se știe că susține sistemul imunitar și chiar reduce severitatea intoleranței la lactoză, spun medicii.

„Un studiu a constatat că un consum zilnic de șase căni de chefir a dus la o mai mare diversitate a microbiomului și la reducerea markerilor de inflamație”, explică nutriționistul Samantha Cassetty.

„Acești factori pot reduce riscul de apariție a numeroase afecțiuni, inclusiv afecțiuni autoimune, diabet de tip 2, boli de inimă și tulburări de dispoziție precum depresia și anxietatea ”, spune ea.

Ceaiul Kombucha

Acest tip de ceai este denumit în China și ”ceaiul imortalității” fiind preparat din ierburi si fructe supuse fermentației prin acțiunea unor culturi simbiotice de bacterii și ciuperci.

Acest ceai bogat în probiotice tratează constipatia, reumatismul si durerile de cap. Este eficient în prevenirea și combaterea aterosclerozei și hipertensiunii arteriale, precum și în tratarea guturaiului și a bolilor epidemice.