Cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada au folosit o combinație de tehnici de analiză pentru a observa îndeaproape șoareci modificați genetic să nu producă vitamina D în mod natural, scrie Sciencealert.

Adevărul despre vitamina D

Ei au descoperit că timusul  – un organ mic care ne antrenează sistemul imunitar –  îmbătrânește mai repede la acești șoareci, permițând celulelor imunitare care se auto-atacă să funcționeze.

Timusul are un rol important în educarea forței de apărare a celulelor T

Știm că timusul are un rol important în educarea forței de apărare a celulelor T din corp, pentru a nu ataca celulele sănătoase. De asemenea, știm că vitamina D este strâns legată și de acest proces. Acum, acele relații biologice sunt mult mai clare.

„Descoperirile noastre arată o nouă fațetă a acestei conexiuni și ar putea duce la noi strategii pentru prevenirea bolilor autoimune”, spune fiziologul John White de la Universitatea McGill.

Nivelul de proteine

Șoarecii, incapabili să producă vitamina D, au avut un timus mai mic, care conținea mai puține celule. De asemenea, au avut semne biologice de îmbătrânire prematură în organ și niveluri mai scăzute ale unui regulator autoimun foarte important.

Acesta arată cum deficiența de vitamina D poate duce la o protecție mai redusă împotriva bolilor autoimune – în care organismul își atacă în mod greșit propriile celule, ducând la complicații de sănătate.

„Un timus îmbătrânit duce la un sistem imunitar fragil”, spune White. „Acest lucru înseamnă că timusul devine mai puțin eficient în filtrarea celulelor imune care ar putea ataca în mod eronat țesuturile sănătoase, crescând riscul de boli autoimune, precum diabetul de tip 1”.

vitamine-suplimente-alimentare vitamina D
SURSA FOTO: Dreamstime

De ce vitamina D este esențială în special la copii

Pe baza cercetărilor anterioare, experții subliniază că vitamina D este esențială în special la copii, deoarece antrenamentul extrem de important al celulelor T în timus are loc până la vârsta de 20 de ani. Pe măsură ce îmbătrânim, beneficiile vitaminei D, cel puțin în acest sens, par mai puțin clare.

Din acest motiv, actualele observații sunt deosebit de relevante pentru tineri. Acest lucru a fost demonstrat până acum doar la șoareci, dar timusul nostru funcționează într-un mod similar, așa că există motive întemeiate să credem că aceleași procese biologice sunt importante și la oameni.

Cercetătorii vor să analizeze acum modul în care vitamina D afectează timusul uman (lucru care nu a fost studiat înainte).

Deocamdată, există dezbateri cu privire la eficacitatea suplimentelor de vitamina D, deși consensul general este că acestea pot fi benefice dacă o persoană are carențe.

Se știe că deficiența de vitamina D, cel mai probabil din cauza lipsei luminii solare zilnice, poate pune sistemul imunitar într-un dezavantaj încă din primii ani de viață.

„Dacă aveți un copil mic, este important să consultați un medic pentru a vă asigura că primește suficientă vitamina D”, spune White.

Cercetarea a fost publicată în Science Advances.