Astfel, cercetătorii au descoperit că, la adulții în vârstă, nivelurile mai mari de vitamina D sunt asociate cu un risc mai scăzut de demență, potrivit MedicalNewsToday.
În pofida acestor constatări, rolul exact pe care îl are vitamina D în funcția cognitivă nu este pe deplin înțeles. Se estimează că 6 milioane de oameni trăiesc in SUA cu boala Alzheimer, iar acest număr va crește la 13 milioane, până în 2050, din cauza îmbătrânirii populației țării.
Posibilele cauze ale apariției bolii Alzheimer rămân neclare
Alzheimer este, de asemenea, a șasea cauză de deces în SUA. Maladia afectează memoria, gândirea și comportamentul, pe măsură ce progresează. Deși este considerată o boală care apare mai ales la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, debutul precoce poate afecta și persoanele de 40 și 50 de ani. Posibilele cauze ale apariției bolii Alzheimer rămân neclare.
O funcție cognitivă mai bună, asociată cu concentrații mari de vitamina D în creier
Recent, un nou studiu observațional a analizat, pentru prima dată, prezența vitaminei D în creier și efectul său asupra rezultatelor cognitive. Studiul a constatat că o funcție cognitivă mai bună este asociată cu acele persoane care au concentrații mai mari de vitamina D în creier.
Autorul principal al studiului, Kyla Shea, cercetător la Universitatea Tufts din Massachusetts, specializat în rolul micronutrienților în bolile și dizabilitățile legate de vârstă, a declarat: „Numeroase studii au indicat că niveluri mai mari de vitamina D în sânge au fost asociate cu un declin cognitiv mai mic sau un risc mai mic de demență. Chiar dacă aceste studii sugerau asocieri, era posibil ca nivelurile din sânge să fie markeri necunoscuți, deoarece nu știam dacă vitamina D era prezentă în creierul uman”.
Studierea vitaminei D și a funcției cognitive
Cercetătorii au analizat datele de la 290 de persoane decedate, care au participat la proiectul ”Rush Memory and Aging”, până la decesul lor. Niciunul nu a avut demență la prima înscriere și toți erau persoane în vârstă. Sănătatea cognitivă a participanților, care au fost de acord să-și doneze organele după moarte, a fost măsurată pe parcursul studiului. Concentrațiile mai mari de vitamina D din creier, în toate cele patru zone ale creierului, au fost asociate cu o șansă mai redusă cu 25% până la 33% de a dezvolta demență sau deficiență cognitivă ușoară, au constatat autorii studiului.
Ei indică o altă posibilă interpretare a constatărilor lor: ”Posibil ca aceste concentrații de vitamina D din creier să fie un indicator al „rezilienței cognitive”. Persoanele cu niveluri mai mari de vitamina D ar putea avea „mai puține semne de afectare cognitivă, în ciuda unei sarcini neuropatologice ridicate”.
Cum afectează creierul vitamina D
Rolul pe care îl joacă vitamina D nu este pe deplin înțeles. Se pare că vitamina D este implicată în căile de semnalizare celulară care pot face parte din procesul neurodegenerativ, spune Shea.
„Nu există studii care să indice o relație cauzală între deficiența de vitamina D și afectarea cognitivă, dar unele date au indicat o corelație”, a menționat dr. Shea, citând un studiu pe șoareci din 2019. Majoritatea copiilor și adulților, cu vârsta cuprinsă între 1 și 70 de ani, au nevoie de 15 micrograme sau 600 de unități individuale de vitamina D în fiecare zi. Sugarii sub 1 an au nevoie de 10 mcg (400 UI), iar adulții de peste 70 de ani au nevoie de 20 mcg (800 UI).