Un studiu publicat recent de ”Psychiatry Research: Neuroimaging” a constatat că nivelurile scăzute de vitamina D din organism sunt asociate cu un grad mai mare de îmbătrânire a creierului.
Așa cum se știe deja, Vitamina D joacă un rol important în procesele metabolice. Este cunoscută pentru implicarea sa în reglarea calciului din organism, dar face mult mai mult decât asta.
Carența de vitamina D a fost asociată cu o memorie slabă, probleme cu funcțiile executive și cu tulburări cognitive generale, potrivit PsyPost.
Vitamina D are efecte notabile asupra structurii și funcționării creierului
Și cea mai recentă cercetare pare să susțină faptul că vitamina D are efecte notabile asupra structurii și funcționării creierului. Acest studiu a încercat să exploreze relația vitaminei D cu creierul, inclusiv volumul materiei cenușii și modelele imagistice ale îmbătrânirii.
Pentru studiu, Jan Teroc și colegii săi de la Universitatea de Medicină Greifswald au folosit date de la 1.865 de participanți, cu vârste cuprinse între 20 și 82 de ani.
Participanții au fost supuși unui RMN, care s-a concentrat pe materia cenușie, substanța albă, volumul intracranian, vârsta creierului, volumul total al creierului și volumul hipocampului, stâng și drept. Vârsta creierului a fost calculată folosind vârsta cronologică și volumul creierului. Nivelurile de vitamina D au fost măsurate prin probe de sânge.
Deficitul de vitamina D, efect semnificativ asupra îmbătrânirii creierului
Rezultatele au arătat că deficitul de vitamina D a avut un efect semnificativ asupra îmbătrânirii creierului. Nivelurile crescute de vitamina D au fost asociate cu volumul materiei cerebrale, în special volumul materiei cenușii și volumul total al creierului.
Aceste relații au fost semnificative doar la adulții în vârstă, deși la participanții mai tineri apar tipare similare nesemnificative.
De ce rezultatele studiului sunt foarte importante
„Rezultatele noastre susțin descoperiri anterioare care sugerează că persoanele cu deficit de vitamina D au o îmbătrânire avansată a creierului”, au explicat cercetătorii.
„În plus, observând asocieri între nivelurile de vitamina D și volumele de materie cenușie, în special volumul hipocampului, studiul nostru indică faptul că efectele benefice ale vitaminei D asupra neuroprotecției pot duce la modificări structurale ale creierului, detectabile prin RMN”, au adăugat aceștia.
„În concluzie, rezultatele noastre, dintr-un eșantion mare de populație generală care cuprinde adulți din toate grupele de vârstă, susțin idea că vitamina D joacă un rol important în menținerea integrității neuronale a creierului”, au scris cercetătorii.
„Având în vedere că datele sunt transversale, nu se poate determina dacă vitamina D ar trebui privită ca un factor în dezvoltarea vârstei creierului sau ca un marker al stării de sănătate a creierului”, afirmă ei.