Karber, care a vizitat Ucraina de 36 de ori în ultimii opt ani și a petrecut 182 de zile pe linia frontului, a explicat pentru site-ul 19fortyfive ce înseamnă masarea trupelor ruse la granița Ucrainei, ce obiective urmăreşte, de fapt, Moscova și cum îi poate ține piept armata ucraineană. Potrivit expertului american, acum devine tot mai clar că Occidentul a lăsat Ucraina în bătaia vântului și la mâna capriciilor lui Vladimir Putin.

Nici analiştii occidentali, nici planificatorii ruşi nu se aşteptau ca, în timpul conflictului din 2014, armata ucraineană să poată lupta mai mult de câteva zile. Dar, spune Karber, ucrainenii s-au mobilizat, și-au redistribuit forțele la est, au reparat și și-au îmbunătățit vechiul armament. Au pierdut unele bătălii și au câștigat altele, iar azi Ucraina se bazează pe o forță armată care nu poate fi ignorată.

„Astăzi, Ucraina are cea mai puternică armată activă din Europa. Este mai mare, mai pregătită și cu mai multă experiență de luptă decât armatele ultimelor zece țări care au aderat la NATO”, susține Phillip Karber.

NATO ar avea mai mult de câștigat cu Ucraina de partea sa

„Ironia face ca, în ceea ce privește stabilizarea Europei de Est, dacă ne gândim la îmbunătățirea semnificativă a apărării României, Poloniei și Țărilor Baltice în fața agresiunii rusești, NATO ar avea mai mult de câștigat dacă ar avea Ucraina de partea sa, decât ce ar obține Ucraina din poziția de membră NATO”, este de părere acesta. Expertul nu este de acord cu teza care circulă în prezent la Washington, conform căreia, în cazul unui război, Kievul ar fi învins rapid de Moscova.

„Dacă „comando-urile de birou” de la Washington DC ar merge pe teren, ar avea o perspectivă mai realistă. Ucrainenii pot menține actuala linie de 500 km o lungă perioadă de timp în ceea ce privește zona care acoperă frontul Donbas. Și, în apărarea acestor poziții, vor stivui saci cu cadavrele rușilor”, susține el.

Amenințarea care pune în pericol capacitatea de apărare a Ucrainei

Potrivit lui Kerber, cea mai mare amenințare este însă cea care pune în pericol capacitatea de apărare a Ucrainei, mai ales după ce Putin și-a consoldiat unitățile de primă linie cu trei armate suplimentare:  Armata a 8-a de gardă la Rostov, ca eșalon secund în spatele Donbasului,  Armata a 20-a de gardă la Voronej, vizavi de orașul Harkov și Armata Întâi, de tancuri de gardă, la nord-est de Kursk, care vizează direct capitala Ucrainei, Kiev.

Aceste trei armate, subliniază expertul american, cu întăriri aduse în primăvară și în toamnă, plus corpurile existente în prima linie din Donbas și Crimeea, sunt egale cu aproximativ 60 de grupuri tactice de batalion (BTG) și sunt gata de luptă chiar acum.

Nu în ultimul rând, marea flotă a Rusiei la Marea Neagră împreună cu navele amfibii aduse în Marea Azov din Marea Caspică reprezintă o amenințare majoră, cu debarcări de-a lungul coastei, susținute de trupe de asalt aerian din Crimeea, în timp ce trupele ruse de „menținere a păcii” din Transnistria ar putea să comită în orice moment acte de sabotaj.

Nu trebuie ignorat nici faptul că Rusia a desfășurat deja de-a lungul graniței cu Ucraina rachete SS-26 Iskander-M cu o rază de 400-500 km, precum și tunuri autopropulsate cu rază lungă de acțiune, 2S7 Pion și 2S7M Malka 203.

Potrivit lui Kerber, nu ar trebui să surprindă pe nimeni nici dacă Rusia ar folosi rachete termobarice, precum TOS-1.

Scopul acțiunii lui Putin

În ceea ce privește scopul real al amenințării Rusiei vizavi de Ucraina și această ultimă acumulare de forțe, expertul american este de părere că ” Putin a fabricat această criză pentru a realiza ceva, dar rămâne neclar ce anume”. Cu siguranță, spune el, ” Putin știe că Ucraina va riposta dacă va fi expusă unei agresiuni ca în 2014 și este conștient de faptul că cele mai multe înrolări din armata ucraineană sunt ale soldaților din est, care, în ciuda originii etnice și lingvistice rusești, nu vor să fie forțați să trăiescă în cleptocrația lui Putin”.

Acest obiectiv a fost deja atins

De asemenea, Putin e conștient că cererile sale față de SUA și NATO sunt scandaloase și nu pot fi îndeplinite. ”Dar, dacă unul dintre obiectivele sale a fost acela de a-i convinge pe ucraineni că Occidentul nu le va veni în ajutor cu forțe militare,  a reușit deja acest lucru, având în vedere declarațiile președintelui Biden de a nu angaja forțele americane sau chiar de a trimite ajutor militar”, subliniază  Kerber.

Mai mult, el susține că nicio sancțiune de până acum a Occidentului nu a oprit agresiunea, nu a pus capăt conflictului și nici nu a inhibat criza actuală, pe care Putin a declanșat-o. Acum, aceeași mantră se repetă încă o dată, spune expertul american, care adaugă că ”Putin este un bătăuș, a cărui strategie se bazează pe forță, pe armate dislocabile și nu pare să fie impresionat de retorica occidentală”.