Vestea zilei despre Vladimir Putin a fost dată de Olaf Scholz. Cancelarul german a dezvăluit care este cea mai mare teamă a președintelui Rusiei. El ar urma o politică de dezintegrare a NATO și a UE pentru a preveni răspândirea democrației în Rusia.
Olaf Scholz a vorbit despre teama lui Putin. În opinia sa, acestuia îi e frică să nu zboare în Rusia scânteia democraţiei.
„Evident că Putin se teme că scânteia democrației ar putea zbura în Rusia. Așa că de ani de zile duce o politică de dezintegrare a NATO și a UE. Vrea să revină la politica sferelor de influență. Dar nu va putea facă asta”, a scris cancelarul Scholz.
Olaf Scholz, despre apropierea lui Putin de UE
Scholz a fost întrebat într-un interviu acordat ziarului Muenchner Merkur, publicat luni pe site-ul guvernului, dacă Putin ar accepta ca Ucraina să se apropie de Uniunea Europeană.
„Președintele rus trebuie să accepte faptul că în vecinătatea sa există o comunitate de democrații bazate pe lege care se apropie tot mai mult”, a răspuns el.
Amintim că săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina să primească statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, o măsură pe care Scholz a declarat că o susține. „Putin dorește o Europă divizată și o revenire la o politică a sferelor de influență. El nu va reuși acest lucru”, a mai spus cancelarul german.
Totuşi, Olaf Scholz a fost de acord în principiu cu politica de reconciliere cu Rusia, care a fost urmată de predecesorul său Angela Merkel. „O încercare de reconciliere nu poate fi niciodată greșită, la fel ca și o încercare de înțelegere pașnică. Mă văd aproape de predecesorul meu„, a spus Scholz, citat de agenţia Reuters.
UE, lovitură dură pentru liderul de la Kremlin
În plin război în Ucraina, Comisia Europeană, prin vocea preşedintelui Ursula von der Leyen, a recomandat oficial acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.
Şeful diplomaţiei din Ucraina a reacţionat imediat. Într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, Dmitri Kuleba a precizat că istoria Europei se scrie chiar acum, iar decizia anunţată astăzi va reprezenta un impuls uriaş pentru transformările ulterioare ale Ucrainei.
„Istoria europeană se scrie chiar acum. Salutăm opinia pozitivă a Comisiei Europene, care a concluzionat că Ucrainei îi poate fi acordat statutul de țară candidată la UE la summitul Consiliului European de săptămâna viitoare. Aceasta va fi o dovadă vie a conducerii europene și un impuls uriaș pentru transformările ulterioare ale Ucrainei”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de Externe.