Vladimir Putin a fost desființat de unul dintre cei mai cunoscuți oameni din Rusia. Este vorba de scriitorul Boris Akunin. Acesta îl acuză pe Putin că este un „dictator imperialist, rupt de realitate”. Boris Akunin este considerat la ora actuală scriitorul cel mai popular din Rusia. El l-a acuzat pe preşedintele rus, într-un interviu acordat agenţiei de presă EFE, că este un dictator cu ambiţii postimperialiste care şi-a adus ţara în pragul semidezintegrării.
El a susținut că se teme că Rusia se află în faza de semidezintegrare. În opinia sa, dacă lucrurile continuă la fel, după Putin, va avea loc o nouă dezintegrare, ca în 1991 Doar că acum nu va mai fi URSS, ci Federaţia Rusă, a spus el.
Akunin, pe numele său adevărat Grigori Şkartişvili, a anunţat totodată că tocmai a terminat şi ultimul volum din opera sa „Istoria statului rus”. El s-a autoexilat în sudul Franţei, în timpul anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi ca urmare a sprijinului acordat de Kremlin rebeliunii armate din regiunea ucraineană Donbas, în 2014.
Tensiunea militară, provocată de ambiţiile postimperialiste ale dictatorului rus
„Moscova consideră Ucraina şi alte foste republici sovietice ca făcând parte din ‘zona sa de influenţă’ şi nu vrea ca aceasta să se reducă. Orice criză ucraineană, de la ocuparea Crimeii la finanţarea revoltei din Donbas, este o pedeapsă aplicată Ucrainei pentru că, în 2014, noul guvern a decis să-şi schimbe orientarea, de la Est către Occident”, a apreciat el.
În ceea ce priveşte actuala tensiune militară, spune Akunin, aceasta „este provocată în mare măsură de ambiţiile postimperialiste ale dictatorului rus”. Akunin consideră că „Putin, ca orice dictator care deţine o lungă perioadă de timp puterea nelimitată, este, într-o oarecare măsură, rupt de realitate. Trăieşte, în parte, într-un fel de lume iluzorie”.
Atac puternic asupra lui Putin
„Este o persoană din secolul trecut, care nu foloseşte internetul. Înţelegerea pe care o are despre lume se creează pornind exclusiv de la rapoartele pe care i le pregătesc aparatul său şi serviciile secrete. Aceste două instituţii sunt principalele sale influenţe. Şi care îşi urmăresc propriile lor interese. Este povestea câinelui care aleargă în jurul cozii”, spune el.
Una peste alta, Akunin nu împărtăşeşte părerea că poporul rus a moştenit pentru posteritate mentalitatea imperială şi autoritară şi nu crede că ruşii sunt incapabili să construiască o democraţie funcţională.
„Dimpotrivă, mulţi – nu toţi, nici măcar o majoritate – au mentalitate imperială pentru că regimul imperial o cultivă prin intermediul numeroaselor sale posturi de propagandă, în special televiziunea. Dacă se schimbă formatul puterii, se va schimba şi conştiinţa maselor”, susţine el.