Adevărul despre personalitatea lui Vladimir Putin. Fostul secretar de stat adjunct al SUA, John J. Sullivan, ex ambasador al Statelor Unite în Rusia, autor al cărții „Miezul nopții la Moscova”, dezvăluie lucruri mai puțin știute despre personalitatea liderului de la Kremlin.
Adevărul despre personalitatea lui Vladimir Putin. Dezvăluirile unui fost ambasador
Adevărul despre personalitatea lui Vladimir Putin. Fostul secretar de stat adjunct al SUA, John J. Sullivan, ex ambasador al Statelor Unite în Rusia, autor al cărții „Miezul nopții la Moscova”, dezvăluie lucruri mai puțin știute despre personalitatea liderului de la Kremlin.
Sullivan a stat la aceeași masă cu Vladimir Putin și a negociat cu Kremlinul, mai întâi în numele unui președinte republican, Donald Trump, și apoi, în scurt timp, în numele succesorului său democrat, Joe Biden.
În cartea sa, „Miezul nopții la Moscova: O amintire din primele linii ale războiului Rusiei împotriva Occidentului”, Sullivan îl descrie pe liderul de la Kremlin drept un lider căruia îi place se se impună ca lider, dar care nu pare dornic de negocieri, potrivit NPR.com.
Sullivan susține că Vladimir Putin „preferă să adopte o ipostază de forță și de încredere”. Vorbele cu o voce blândă, dar lasă să se înțeleagă foarte clar că el este la conducere. Și vorbește doar despre ceea ce vrea să vorbească.
Lasă impresia că este un gangster, dar un gangster de clasă. Este un fel de Michael Corleone
„Uneori, prin modul în care vorbește și gesticulează lasă impresia că este un gangster, dar un gangster de clasă. Este un fel de Michael Corleone, care vorbește pe un ton calm, din umbră, nu trebuie să se miște rapid pentru nimeni. El este la conducere!”, spune fostul ambasador american.
Fostul ambasador al SUA în Rusia a povestit cum e să încerci să negociezi cu Kremlinul și de ce președintele Vladimir Putin nu va renunța ușor în Ucraina. John Sullivan a fost omul Americii la Moscova în perioada premergătoare invaziei ruse a Ucrainei. El este cel care a avut conversații cu oficialii ruși despre încercarea de a preveni războiul, dar „nu a existat niciun angajament”, a spus el.
„Au cerut garanții de securitate pentru Rusia, dar nu au vorbit constructiv despre securitatea pentru Ucraina. Nu au trecut niciodată dincolo de punctele lor de discuție. A fost o șaradă”, explică el.
Nu era interesat să negocieze înainte de război. Și nici acum nu este interesat să negocieze
Întrebat dacă SUA ar fi trebuit să muncească mai mult pentru a încerca să pună capăt conflictului, Sullivan susțin Vladimir Putin „nu era interesat să negocieze înainte de război. Și nici acum nu este interesat să negocieze”.
Sullivan spune că obiectivele declarate inițial de Kremlin rămân aceleași – „de-nazificarea” și „demilitarizarea” Ucrainei. El interpretează aceste teze ca pe „înlăturarea guvernului de la Kiev și subjugarea poporului ucrainean”.
Trebuie să fie convins că nu poate câștiga
În opinia lui, asta face parte dintr-o viziune pe care președintele Vladimir Putin a conturat-o in ultimii ani, aceea de a reuni populația rusă, care a fost separată după prăbușirea Uniunii Sovietice.
„Nu poate accepta un guvern ales democratic, în special unul condus de Zelensky, la Kiev”, spune Sullivan.
„Nu va fi niciodată mulțumit, atâta timp cât acel guvern va exista, deoarece consideră că este o amenințare pentru Rusia și pentru viziunea lui despre un stat rus mai mare ,pe care încearcă să-l creeze”, subliniază Sullivan.
„Trebuie să fie convins că nu poate câștiga”, spune Sullivan.
„Nu va renunța până când nu se va convinge că nu există nicio modalitate de a câștiga. Nu sunt sigur cât de semnificative trebuie să fie eșecurile de pe câmpul de luptă pentru ca el să ajungă la acel punct, dar, oricum, nu se va întâmpla prea curând”, consideră fostul ambasador american.
Sullivan spune că liderul rus are „o viziune a ceea ce vrea să realizeze și nu se va preda ușor”.