Bacteriile sănătoase care se dezvoltă în timp ce se murează ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. În plus, sunt considerate ceea ce mulți numesc „alimente cu calorii negative”. La superlativ se vorbește și despre zeama de murături, considerată, și ea, miraculoasă. După o sesiune de exerciții grele sau lungi, o cană de zeamă de murături poate ajuta corpul să-și revină mai repede la nivelurile normale de electroliți, potrivit Today.com.

Carlos Alcaraz a câștigat turneul de la Wimbledon și pentru că a băut zeamă de murături?

Când jucătorul de tenis Carlos Alcaraz a câștigat, zilele trecute, turneul de la Wimbledon, comentatorii sportivi au dezvăluit că a băut zeamă de murături în pauzele epuizantei finale, de aproape cinci ore.

Dr. Jordan Metzl, medic de medicină sportivă la Spitalul de Chirurgie din New York, spune că zeama de murături, folosită ca agent anti-crampe în timpul exercițiilor fizice, este unul dintre subiectele sale preferate. „Cu siguranță funcționează și o folosesc pentru mulți dintre pacienții mei, în special la jucătorii de tenis. Este un truc bun”, susține Metzl.

De ce zeama de murături oprește crampele

Crampele musculare – contracții musculare bruște, involuntare și adesea dureroase – sunt foarte frecvente și apar adesea în contextul exercițiilor fizice sau pe timp de noapte, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină. Acestea afectează de obicei picioarele, brațele, mâinile sau abdomenul. Înainte de a câștiga turneul de la Wimbledon, Alcaraz a pierdut un meci-cheie la Openul Francez, spunând că „am început să am crampe musculare fiecare parte a corpului”.

Metzl a început să analizeze zeama de murături ca o modalitate simplă de a trata crampele musculare, după ce a observat că bicicliștii și alți sportivi o folosesc. Studiul său, publicat în 2022 în The American Journal of Gastroenterology, a implicat persoane cu leziuni hepatice care suferă adesea de crampe musculare. În cadrul studiului, aproape 70% dintre pacienții care au băut zeamă de murături când a început un episod cu crampe musculare au spus că acestea au încetat, comparativ cu 40% care au băut apă.

Acidul din saramură declanșează un reflex nervos

Descoperirile s-ar putea aplica tuturor celor care se confruntă cu crampe musculare, deoarece mecanismul este același, spune medicul. ”Oamenii pot presupune că sportivii beau zeamă de murături pentru a-și crește nivelul de electroliți. Dar se pare că o fac pentru că acidul din saramură declanșează un reflex nervos în gât și are loc înainte ca zeama de murături să ajungă în stomac, notează el. „Când acidul intră în gură și atinge partea din spate a gâtului, acolo există un receptor nervos, sensibil la acid. Când acel receptor se declanșează, comunică cu măduva spinării unde au loc crampele”, spune acesta. „Este doar un nerv, care se declanșează într-o buclă. Și apoi acel semnal spune „Stop”, afirmă el.

Nutriție cu zeamă de murături

Există două tipuri de zeamă de murături, spune Matthew Black, dietetician la Ohio State Wexner Medical Center.

Una este o soluție de sare și apă, care duce la fermentație și conține bacterii bune sub formă de probiotice. Cealaltă este o soluție de sare și oțet, care nu implică fermentație și nu conține probiotice. Black este îngrijorat de conținutul mare de sodiu al ambelor și crede că nu sunt bune pentru sănătate. ”Sunt foarte sărate”, spune el.

Probioticele din zeama de murături fermentate

Probioticele din zeama de murături fermentate ar putea oferi unele beneficii pentru menținerea nivelurilor sănătoase de bacterii intestinale, spune Black. El recomandă consumul altor produse fermentate, mai puțin sărate, cum ar fi iaurtul și chefirul. Cu toate acestea, Tapper spune că o lingură de zeamă de murături nu conține atât de mult sodiu și este o terapie simplă, sigură și ieftină mai ales pentru cei care au crampe musculare.