Zeama de murături aduce numeroase beneficii organismului, datorită conținutului bogat în probiotice și minerale, precum calciu, magneziu și potasiu.
Când te pricopsești cu o răceală sau o durere în gât, probabil că ai câteva remedii la îndemână. Ceai cu miere, supă de pui, ghimbir sau alte minuni ale naturii. Dar te-ai gândit vreodată că zeama de murături ar putea ajuta și la durerea în gât?
Se pare că licoarea acru-sărată-crocantă poate fi o modalitate utilă de a calma durerea în gât, potrivit WellandGood.
Zeama de murături conține numeroși antioxidanți
Zeama de murături conține și numeroși antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi, explică Universitatea Rice. Castraveții murați, care conțin vitamina A și vitamina E, care sunt antioxidanți puternici.
Arsurile la stomac pot fi declanșate de alimentele acide. În ciuda acestui lucru, unii oameni spun că zeama de murături, care este foarte acidă, ajută la ameliorarea simptomelor. Pentru alții, însă, agravează simptomele.
Zeama de murături sau murăturile ajută la calmarea durerii în gât?
Dr. Carl Yancey spune că totul se reduce la proprietățile unice ale saramurii.
„De fiecare dată când folosiți o soluție care este mai concentrată decât lichidul din țesuturile noastre, cum ar fi sarea sau zahărul, reduceți inflamația prin extragerea apei”, spune ea.
Saramura din zeama murăturilor se potrivește, deoarece conține de obicei 3,5 până la 5% sare.
Aceeași logică se aplică mierii, un remediu foarte cunoscut, care are puterea de a ajuta la ameliorarea durerilor de gât și chiar a tusei, aici contribuind compușii săi antioxidanti și antimicrobieni.
Deși acest remediu neconvențional poate funcționa, nu este o soluție unică.
„Aceasta este o soluție minoră, temporară”, spune dr. Yancey. „Va aduce o ușoară scădere a simptomelor, timp de aproximativ 10 până la 15 minute”, explică el.
Sfaturi pentru a folosi zeama de la murături la calmarea durerii în gât
1. Alegeți murăturile făcute cu sare în locul murăturilor cu oțet
„Muraturile făcute cu sare funcționează pentru a ajuta la durerea în gât datorită sării”, spune dr. Yancey.
El spune că soiurile dulci (cum murăturile în oțet) nu vor mai avea același efect.
2. Descoperiți cantitatea ideală
Va trebui să experimentați și să găsiți ceea ce funcționează mai bine pentru voi.
„Este mai mult un remediu la domiciliu decât o intervenție medicală, așa că nu există recomandări oficiale”, spune dr. Yancey.
Pentru unii, poate fi tentant să dea pe gât un borcan întreg de zeamă de murături în speranța că vor scăpa mai repede de durerea în gât.
Cu toate acestea, murăturile au un conținut ridicat de sodiu – în jur de 768 de miligrame, sau 33% din valoarea zilnică recomandată de Ghidurile dietetice pentru americani. Așadar, fiți atenți la câtă zeamă de murături consumați pentru a reduce durerea în gât, în special dacă aveți hipertensiune arterială.
Nutriționiștii spun că murăturile sporesc sănătatea intestinului, dacă sunt puse la apă cu sare.
Bacteriile sănătoase care se dezvoltă în timp ce se murează ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. În ciuda popularității de care se bucură, există o mulțime de beneficii mai puțin cunoscute pe care le aduc organismului aceste alimente fermentate. Fermentația îmbunătățește sistemul imunitar și flora intestinală, ceea ce ajută la prevenirea inflamației, care poate provoca de la cancer la diabet și până la boli neurodegenerative.