Serghei Beseda, șeful serviciului de informații externe al FSB, și adjunctul său, Anatoli Boliuk, au fost plasați în arest la domiciliu pe 9 martie. Se pare că ei au fost principalii susținători ai ideii că Ucraina va cădea rapid, lucru care s-a dovedit complet greșit.
Dar, așa cum a devenit tot mai clar de-a lungul anilor, Putin a devenit orb și surd la toate opiniile care contrazic discursul său.
Deci, afirmațiile lui Beseda au manipulat, probabil, faptele pentru a se potrivi cu ceea ce președintele rus dorea să audă. După ce a condus serviciul de informații externe în ultimii 13 ani, probabil că Beseda știa foarte bine ce ar fi vrut șeful său să audă.
Atât el, cât și Boliuk, au luat asupra lor eșecul invaziei, scrie The Conversation.
Putin a trăit într-un buncăr virtual
Putin a trăit într-un buncăr virtual. Administrația prezidențială, sursa lui principală de informații, este o organizație secretă și îi furnizează un flux de informații controlat.
Instituția acționează ca un gardian al lui Putin și nu lasă ca știrile proaste să ajungă la el. De asemenea, serviciile de securitate se întrec între ele, venind cu propriile proiecte, în speranța că astfel îl satisfac pe Putin.
FSB sau Serviciul Federal de Securitate este una dintre multele agenții. În timp ce FSB este considerată o agenție națională de informații, aceasta operează și în alte țări post-sovietice, cu excepția statelor Baltice.
SVR sau Serviciul de Informații Externe este implicat în colectarea informațiilor străine în afara spațiului post-sovietic. Iar FSO sau Serviciul Federal de Protecție asigură protecția oficialilor de rang înalt.
Glavnoye upravleniye (GRU), redenumită oficial GU în 2010 are reputaţia de a fi cea mai puternică şi cea mai îndrăzneaţă agenţie de spionaj, fiind puţin cunoscută publicului larg.
Rosgvardiya sau Garda Națională a Rusiei, care a fost creată în 2016, nu este o agenție de informații, ci un soi de gardă pretoriană a lui Putin. Este din ce în ce mai implicată în operațiuni externe și are o linie directă cu Putin prin șeful său, Viktor Zolotov.
Spioni vs spioni
Aparent, diferitele servicii de securitate ruse sunt ca omoloagele lor occidentale. Complet greșit! Putin însuși, în calitate de fost ofițer KGB, le consideră cruciale pentru supraviețuirea lui și pentru a face Rusia din nou măreață.
În 2020, Rusia a cheltuit 69 de miliarde de dolari pentru serviciile de securitate, adică 28% din bugetul anual sau de 3,5 ori suma cheltuită pentru sănătate și educație combinate.
Acest lucru are un preț, Putin așteptând rezultate. Fiecare serviciu de informații este conștient că trebuie să vină cu informații care se potrivesc cu viziunea lui Putin asupra lumii, pentru a-și crește bugetul și influența.
O astfel de tactică a fost folosită de șeful FSB, Bortnikov, care a susținut că incendiile forestiere din Siberia, din 2012, au fost opera Al-Qaeda.
Fiecare serviciu de informații își păzește propriul teritoriu și îi privește pe ceilalți cu suspiciune
Fiecare serviciu de informații își păzește propriul teritoriu și îi privește pe ceilalți cu suspiciune. Acest lucru face dificilă colaborarea pentru un bine comun.
Această rivalitate este intensă și se bazează pe o combinație de neîncredere de dorința de atenție din partea lui Putin. FSB pare să aibă cel mai înalt nivel de neîncredere față de celelalte servicii.
Toate acestea zugrăvesc o imagine foarte confuză. Cu toate aceste rivalități, serviciile de securitate sunt mult prea concentrate pe cum să iasă mai bine în față, decât pe alte probleme.
Așa au apărut zvonuri conform cărora acum agenți ai acestor servicii iau în considerare o lovitură de stat.
Izolat și lipsit de contacte
Cercul interior al lui Putin se restrânge din ce în ce mai mult și există un nivel tot mai mare de neîncredere și nemulțumire atât a liderului de la Kremlin, cât și împotriva lui.
În ultima lună, opt generali ar fi fost demiși, un alt semn că Putin este din ce în ce mai izolat. De la începutul pandemiei, Putin a fost izolat într-un buncăr cu tuneluri de dezinfecție, fiind izolat de întâlnirile față în față.
Mitingul din 18 martie, de pe stadionul Luzhniki din Moscova, este unul dintre multele indicii că Putin rămâne într-un buncăr sau foarte aproape de el, ieșind la suprafață doar pentru întâlniri cruciale.