Putin a declanșat războiul în Ucraina invocând apărarea „lumii ruse”, dar a spus clar că se așteaptă ca toate popoarele Federației Ruse să suporte poverile acestui război, deoarece el consideră că au responsabilități, dar nu și drepturi proprii, spune comentatorul citat de Eurasiareview.

Viziunea lui Benito Mussolini de acum un secol

„Implicarea activă în mobilizarea militară a reprezentanților multor cercuri naționale și religioase din Rusia servește drept bază pentru a concluziona că Vladimir Putin a obținut succese reale în construirea „unei națiuni ruse non-etnice”.

El nu este interesat să creeze o națiune civică, ci mai degrabă una care să fie definită mai corect ca o națiune fascistă, în care niciuna dintre părțile componente nu are drepturi, ci doar responsabilități față de statul căruia îi este subordonată. Este exact viziunea lui Benito Mussolini de acum un secol, continuă Sidorov.

Putin a împrumutat aceste idei chiar de la fasciștii ruși din anii 20 și 40

Putin nu a împrumutat aceste idei de la fasciștii italieni sau de la alții, ci mai degrabă de la fasciștii ruși din anii 20 și 40, inclusiv de la Konstantin Rodzayevski din Partidul Fascist Rus, care la sfârșitul vieții a concluzionat că Stalin a fost, de fapt principalul fascist din Rusia.

Dar și alții au jucat un rol similar, inclusiv Aleksandr Kazem-Bek, liderul mișcării Tinerilor Ruși. De fapt, se pare că el ar fi fost puntea către Putin pentru că a lucrat în redacția Jurnalului Patriarhiei Moscovei, unde, printre colegii săi se număra și fratele celui care este acum șef al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Acum, Kirill, devenit un apropiat al președintelui Vladimir Putin, vede războiul ca un parapet de apărare față de Occidentul despre care afirmă că e decadent.

El are aceeași viziune asupra „Russkiy Mir” sau „lumea rusească”, o idee care leagă unitatea spirituală de expansiunile teritoriale ce vizează anumite teritorii care au făcut parte din Uniunea Sovietică. Aceste popoare nu trebuie să fie națiuni politice, cu propriile drepturi.

Potrivit lui Sidorov, pastișa ideilor pe care Patriarhul Kirill le-a asimilat și apoi le-a promovat în cadrul instituției ruse a fost „o parodie a formulei originale ruse; dar a fost suficient de atractivă pentru elita rusă din care provine Putin. O altă figură care l-a influențat pe Putin în acest sens a fost cea a filosofului religios și politic rus, Ivan Ilin.

Pe măsură ce această viziune a început să se contureze tot mai mult, spune Sidorov, Kremlinul a făcut din existența unei multitudini de popoare din Rusia istorică o parte importantă a „unicității sale istorice”. Dar, făcând acest lucru, a insistat cu o condiție: „aceste popoare nu trebuie să fie națiuni politice” cu propriile lor drepturi.

Existența Ucrainei, cu națiunea sa politică independentă, este o ofensă pentru cei care au astfel de opinii și, prin urmare, trebuie distrusă, conchide activistul politic.