O petrecere de pomină desfășurată la finele anului trecut la Moscova a ajuns rapid în centrul atenției publice, după ce imaginile de la eveniment au început să circule pe rețelele de socializare.
O petrecere de pomină desfășurată la finele anului trecut la Moscova a ajuns rapid în centrul atenției publice. Imaginile de la eveniment au început să circule pe rețelele de socializare.
Scandalul a făcut rapid înconjurul lumii. Totul a pornit de la un chef cu tematica ”aproape gol”, organizat într-un club de noapte din capitala Rusiei, scrie The Messenger într-un comentariu semnat de Alexander J. Motyl.
Pe 20 decembrie, prezentatoarea de televiziune Anastasia Ivleeva a organizat o petrecere privată, cu sloganul ”aproape dezbrăcat”, la clubul de noapte Mutabor din Moscova. Invitații săi urmau să pară „aproape goi” și chiar au făcut-o. Nikolai Vasiliev, un rapper cunoscut sub numele de Vacio, a participat la petrecere purtând doar ”o șosetă”, plasată strategic.
Cheful s-a încheiat, toată lumea s-a dus acasă. S-au postat poze pe internet, dar lucrurile nu s-au oprit aici. Iar publicul a reacționat.
Conservatorii s-au declarat revoltați de acele imagini, care contravin valorilor pe care le promovează regimul Putin.
”Cancel Culture” sau o revenire la practici staliniste?
Patrioții s-au declarat revoltați de faptul că celebritățile din Rusia se pot deda la activități atât de lascive, aparent pro-LGBT, în timp ce soldații ruși mor eroic în noroiul din estul Ucrainei. Autoritățile nu au așteptat prea mult. Tipul cu un ciorap a fost amendat pentru că a făcut propagandă „relațiilor sexuale netradiționale”. De asemenea, a primit o pedeapsă de 15 zile de închisoare.
Mai important, cele mai cunoscute celebrități prezente la petrecere și-au cerut scuze care, la prima vedere, aminteau, aparent, de ”Cancel Culture” a Occidentului, dar care, analizate mai atent, reprezentau o revenire la practica stalinistă de a constrânge ”răufăcătorii ideologici” să-și mărturisească public greșelile.
În mod clar, celebritățile fuseseră instruite de către putere că ar fi mai bine să mărturisească. Și au făcut-o toți, pe aceeași voce, ca și cum ar fi fost membri ai unui cor avându-l pe Putin ca dirijor.
Președintele ilegitim al Rusiei se poate, sau nu, să fi fost implicat direct în represiune, dar slujitorii săi cu siguranță au fost. Și, evident, aceștia acționau în numele priorităților normative enunțate de Putin și de regimul său. Chiar dacă cei din elitele Rusiei nu sunt niște sfinți.
Ba din contră. Ei au furat de la săraci și au dat la bogați, au făcut plajă pe iahturi în Marea Mediterană și s-au angajat într-un comportament îndoielnic din punct de vedere moral, în timp ce se bucurau de aprobarea Bisericii Ortodoxe Ruse. Patriarhul Kirill este cunoscut că a servit ca agent al KGB.
Nu a fost un protest al lumii boeme a Moscovei
Ar fi frumos să ne imaginăm că lumea boemă a Moscovei a încercat un soi de protest în acel club de noapte. Nuditatea a servit adesea ca instrument de opoziție față de valorile societăților și regimurilor conservatoare. Controversatele tablouri ale lui Édouard Manet, ”Le déjeuner sur l’herbe” și ”Olympia”, au scandalizat societatea franceză. Hipioții americani au șocat instituțiile umblând goi, iar feministele americane și-au ars sutienele.
Ivleeva, organizatoarea petrecerii, a criticat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar nu există dovezi care să sugereze că politica a fost, în vreun fel, parte a evenimentului.
În reprimarea participanților, regimul a spus clar că comportamentul lor a fost, intenționat sau nu, profund politic și, mai rău, ofensator politic, atât de mult încât merita o pedeapsă de tip stalinist.
Cu alte cuvinte, promovarea de către regim a „valorilor tradiționale” nu se referă doar la trăsăturile morale pe care societatea rusă ar trebui să le îmbrățișeze.
Despre ce este vorba, de fapt?
Este vorba despre consolidarea regimului și a locului lui Putin în fruntea sa. De aceea, autoritățile au declarat recent „mișcarea LGBT” din Rusia ca fiind „extremistă”. Nu există o astfel de mișcare, iar homosexualii din Rusia sunt doar indivizi atomizați înspăimântați, fără niciun cuvânt de spus în politică sau cultură și fără capacitatea de a se angaja în acte de terorism.
Dar denumirea are sens pentru că, în Rusia fascistă a lui Putin, ca și în Germania nazistă a lui Adolf Hitler, moralitatea este politică. Fie consolidează statul, fie îl slăbește. Moralitatea nu poate fi doar despre morală. Este vorba de Marele Lider și de autoritatea și legitimitatea lui. Asta înseamnă că orice abatere de la moralitatea oficială este un atac la adresa lui Putin. Iar atacurile asupra führerului pot fi respinse doar cu violență.
Cea mai importantă lecție a petrecerii date de Ivleeva cu sloganul ”aproape goale” este aceea că a dezvăluit că Putin și regimul său nu au haine. Și unul și celălalt se bazează exclusiv pe violență și minciună. Vedetelor le-a lipsit curajul să arate cu degetul spre partea extrem de violentă a regimului. Într-una din aceste zile, cineva o va face.