Într-un interviu acordat pentru Agerpres, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a vorbit despre proiectul privind starea de criză din România care a ajuns în media.

Potrivit acestuia, proiectul de lege apărut în spaţiul public privind situaţia de criză şi pregătirea unei rezerve generale în caz de război, în care să fie cuprinşi bărbaţii români între 18 şi 60 de ani, nu este de actualitate.

Totodată, ministrul a mai explicat că informațiile făcute publice sunt doar o colecție de prevederi fără expunere de motive și fără detalii, adică un draft care nu era pregătit pentru a intra în trasparență.

În acest sens, el a menționat că în momentul în care va exista un astfel de proiect real și complet, acesta va fi făcut public.

„Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică”, a precizat Vasile Dîncu.

Menționăm faptul că precizările ministrului vin în contextul în care în spațiul public au apărut mai multe informații referitoare la un draft de act normativ potrivit căruia CSAT poate să impună situaţia de criză, la propunerea ministrului Apărării Naţionale.

Ce prevede documentul făcut public

În ceea ce privește prevederile acestuia, una dintre ele se refera la faptul că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toţi bărbaţii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani.

În același timp, se mai menționa și faptul că cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare ar fi cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau sunt în rezervă, cei încorporabili, între 20 şi 35 de ani, precum şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 63 de ani.

Referitor la starea de criză, Antena 3, scria că aceasta va putea fi instituită în momentul în care societatea se confruntă cu apariţia sau iminenţa apariţiei unor incidente care sunt menite să afecteze sau să pună în pericol condiţiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării sau să pună în pericol orice alte valori constituţionale.

“Prin situație de criză în domeniul securității și apărării naţionale se înțelege situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională, precum şi alte valori constituționale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acțiunea unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor și revenirea la starea de normalitate”, scrie în proiectul de lege