Philip Osborn, mareșal și fostul șef al serviciilor de informații din Regatul Unit, a declarat pentru Sky News că trupele rusești sunt „demoralizate pentru că au fost prost pregătite și s-au dovedit a fi inadecvate”.

Un alt semn ar fi constituit de faptul că rușii încearcă să își adune forța militară de peste granițe.

„Îi vedem că atrag resurse și forță de muncă din toată Rusia, chiar și din Siria, iar asta nu este un indiciu bun pentru o presupusă superputere”, a mai comentat Osborn.

Totodată fostul șef de informații a mai adăugat și că strategilor ruși nu le-au rămas multe variante.

„Sunt blocați pentru că rămân fără opțiuni”, a spus el, pe baza faptului că „ceea ce le rămâne acum este să dubleze forța brută pentru a pune presiune asupra guvernului ucrainean”.

Soldații, tot mai demoralizați

În mod constant, ies la iveală cazuri de soldați care clachează nu doar forței de împotrivire a ucrainenilor, însă soldații ruși sunt victime, la rândul lor, unui război psihologic. Având în vedere că mulți dintre aceștia sunt puși să doboare ținte civile, se văd nevoiți să se predea sau să dezerteze.

Conform unei înregistrări vocale obținute de o companie britanică de informații, rușii de pe front trebuie să îndure situații tot mai dificile, așteptând cu zilele combustibil sau hrană. Mesajele radio interceptate indică faptul că trupele refuză să se supună ordinelor comandamentului central de a bombarda orașele ucrainene și se plâng că rămân fără provizii de alimente și combustibil.

Înregistrările se numără printre cele aproximativ 24 de ore de material obținut de firma de informații ShadowBreak de la începutul invaziei Ucrainei săptămâna trecută.

Ruşii încep să evite intenţionat luptele?

Într-una dintre conversații, potrivit The Telegraph, un soldat este auzit ca şi cum ar plânge. Într-un alt mesaj, un soldat este auzit pierzându-și cumpătul când întreabă când va ajunge mâncarea sau combustibilul.

El spune: „Suntem aici de trei zile! Când naiba ajung?”

Un alt semn că moralul soldaţilor ruşi ar putea fi slab, potrivit unui oficial înalt al apărării din SUA, ar fi că unele trupe au „făcut în mod deliberat găuri” în rezervoarele de benzină ale vehiculelor lor în speranța de a evita lupta.

De asemenea, o parte a armatei ruse foloseşte încă stații de radio bidirecționale analogice „walkie talkie”, făcându-le mai vulnerabile la interceptări. De asemenea, se spune că forțele ucrainene nu au avut nicio problemă să bruieze comunicațiile rusești și să le întrerupă cu imnul lor național.