Col. (r.) Tudor Păcuraru a dezvăluit ce informații a cenzurat TVR Cluj prin interzicerea de la difuzare a emisiunii „Reporter Special” programată pentru 5 iunie, ora 16:30. Acesta a arătat că în cadrul emisiunii au fost discutate o serie de controverse dezbătute în presa internațională, dar și în Evenimentul Istoric, legate de implicarea premierului ungar, Viktor Orban, în dispozitivul informativ secret al fostei securități comuniste din Ungaria.
În opinia exprimată de col. (r.) Tudor Păcuraru și citată de gazetedecluj.ro, se arată că încă de la începutul războiului din Ucraina, atitudinea forțelor politice europene a fost clară: condamnarea agresiunii neprovocate. Păcuraru a precizat că numai vocea domnului Viktor Orbán a făcut notă discordantă, acesta folosindu-și sistematic influența politică, încă însemnată, pentru a bloca decizii ale Uniunii Europene la adresa Rusiei.
„Inițial, partenerii europeni au considerat poziționarea sa ca o strategie populistă, în contextul alegerilor din Ungaria.
Dezvăluiri în premieră în Evenimentul Istoric referitoare la Viktor Orban
Dar iată că alegerile din Ungaria au trecut, domnul Orbán le-a câștigat – dar poziția sa, favorabilă Regimului Putin, a continuat să stârnească mari nedumeriri. În acest context, pentru a răspunde curiozității publicului român, am publicat în Evenimentul Istoric un articol intitulat OPERAȚIUNEA TRUST. Explicam, din câte știu în premieră pentru mass media din România, un procedeu elaborat acum un secol de CEKA, Securitatea lui Lenin: infiltrarea unui agent în fruntea organizațiilor de Opoziție, pentru a le distruge din interior. După care am oferit mai multe exemple concrete de TRUST – evocând în final controversele legate de domnul Viktor Orbán:
„Evoluția guvernării Orbán spre un ”iliberalism” de factură putinistă s-a accentuat după invadarea și anexarea Crimeii de către regimul de la Moscova (2014). Corolarul a fost, în martie 2015, izbucnirea scandalului Simicska – după numele avertizorului de integritate care l-a denunțat pe dl. Viktor Orbán drept ”cârtiță”, cu trecut de agent al Securității comuniste ungare.
Concret, la 8 martie 2015, Lajos Simicska, vechi prieten al lui Viktor Orbán, a dat un interviu ziarului online MANDINER. Acesta a relatat că, în 1981, s-a împrietenit cu Viktor Orbán în timp ce amândoi își satisfăceau serviciul militar obligatoriu (aspect care era deja cunoscut). Într-una din zile, unul dintre ofițerii din comanda unității l-a chemat pe Simicska în biroul său și i-a arătat un voluminos dosar cu rapoarte informative despre el. Și i-a pus în vedere să se liniștească, dacă vrea să urmeze cursurile universității la care fusese admis (procedeu cunoscut ca ”avertizare”). Analizând situația, Lajos Simicska i-a recunoscut pe câțiva dintre cei care dăduseră declarații contra sa, dar „A fost unul care a venit din proprie inițiativă și mi-a spus: «Uite, Lajos, a trebuit să dau declarații despre tine». I-am zis celui în cauză că nu mă supăr pe el și sunt bucuros că a venit să-mi zică. Iar pe viitor ne vom gândi împreună ce va raporta despre mine. Cred că vă dați seama despre cine vorbesc: Viktor Orbán.”
Vladimir Putin are dovezile că Viktor Orbán este fost informator
În opinia domnului Simicska, notele informative date de Viktor Orbán se află în prezent la Moscova, având în vedere gradul de subordonare al Securității comuniste ungare față de regimul sovietic. Deci, în opinia sa, Vladimir Putin are dovezile că Viktor Orbán este fost informator, ceea ce-i conferă ascendent asupra liderului ungur (procedeu cunoscut, se numește COMPROMAT) și explică evoluția sa pro-Putin, în timpul și după Criza Crimeii.”
Deși aspectele sunt binecunoscute în Ungaria, ele au constituit o surpriză pentru publicul din România. Ca urmare, am fost contactat de domnul Romeo Couți, realizator de programe la TVR Cluj, cu propunerea de a acorda un interviu în emisiunea dânsului, ”Reporter Special”. Am reiterat, în emisiune, cele afirmate anterior în articolul din Evenimentul Istoric:
„Viktor Orbán a devenit din ce în ce mai controversat din 2012 încoace. Există știri de presă care nu au fost negate, că liderii Uniunii Europene nu mai discută chestiuni sensibile de față cu dânsul, fiindcă știu că acestea ajung la Moscova. De fapt, cum să vă spun eu, problemele domnului Orbán datează din 2012. Noi aici nu ne propunem nici să descoperim agenți ruși, nici să facem munca contraspionajului și cu atât mai puțin să ne băgăm în chestiunile interne ale contraspionajului unui stat aliat, cum este Ungaria. Dar nu putem să nu prezentăm publicului român o serie de controverse care au fost legate de domnul Orbán și cărora domnul Orbán nu le-a dat niciun răspuns clar până astăzi. Spre exemplu, în 2012, publicația ungară Kuruc.info a publicat mai multe documente din arhivele fostului serviciu de informații comunist din Ungaria. Printre aceste documente sunt și unele scrise chiar de mâna domnului Orbán și mai este și o notă din 23 iunie 1989, cât de poate de oficială, cu număr de înregistrare, provenită în mod oficial din arhivele comuniste, în care domnul Viktor Orbán, născut la 31 ianuarie 1963 la Szekesfehervar, este identificat ca persoană de încredere cu criptonimul ”Gyori Gabor”, urmează semnătura locotenentului care a elaborat materialul și este o recunoaștere cât se poate de fățișă a fostei securități ungare, că domnul Orbán a făcut parte din dispozitivul informativ secret al acestei instituții”, a arătat Tudor Păcuraru, conform sursei citate.