Adevărul pe care Guvernul trebuia sa-l spună românilor. Greșeala uriașă care îi va costa scump pe cei din PNL

Mii de romani au ieșit în stradă, luni seara, în mai multe orașe din România. Urmând trendul european, romanii au protestat împotriva restricțiilor impuse recent. Se pare ca închiderea magazinelor la ora 18 și interdicția de a nu mai circula după ora 20 au reprezentat picătura care a umplut paharul.

Fenomenul nu se întâmplă doar la nivelul României, ci a împărțit Europa în două părți. Oameni tot mai nemulțumiți de restricții au ieșit în stradă în statele europene. Bătrânul continent a fost grav afectat de al treilea val al epidemiei de coronavirus și acesta este doar începutul.

Din păcate, o perioadă îndelungată de restricții și carantină nu poate produce decât teamă și sentimente contradictorii. Dacă stăm să analizăm, unele state membre UE au impus restricții mult mai drastice decât România, dar asta nici nu mai contează. Doar ideea de a fi restricționat a provocat o explozie socială.

Adevărul pe care nu-l pot comunica autoritățile

Un adevăr care s-a conturat de la o lună la alta a fost acela că vaccinul și carantina nu vor opri pandemia de COVID-19. Ideea că toate aceste restricții nu ne vor aduce foarte curând o viață normală a slăbit încrederea oamenilor. Deși unele state au impus măsuri radicale, noile valuri au lovit cu mai multă putere în urma interdicțiilor. Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să trăim cu acest virus până la un grad mare de imunizare? Probabil că va rămâne mult timp printre noi, devenind o gripă normală. Multe întrebări la care încă nu avem răspuns.

Până una alta, revin la întrebările care au ros încrederea românilor în guvernarea Cîțu. Deciziile luate de DSU și de Guvern au revoltat foarte multă lume, chiar și pe cei din PNL. Mai mulți liberali au criticat, luni, asumarea restricțiilor pe care Raed Arafat le-a impus și s-au delimitat clar. Mai mult, unii primari au cerut ca deciziile să fie luate la nivel local, pentru că situația este diferită în țară. Cea mai mare nemulțumire fiind decizia șefului DSU, care nu ar fi una bazată pe un studiu sau pe o recomandare a specialiștilor. Romanii susțin că dimpotrivă, închiderea magazinelor și întrarea în casă ar produce o aglomerație mai mare.

Conflict în interiorul coaliției

Agitația din interior vine și în contextul în care PNL a pierdut serios în fața partidelor rivale și va avea în continuare de pierdut dacă nu lucrează mai mult pe partea de comunicare. Reacțiile în contradictoriu și problemele din coaliție au reprezentat un mare minus și nu au făcut decât să demonstreze că au fost depășiți de situație. Restricțiile impuse s-au folosit la greu pentru a manipula masele, iar un singur lucru e clar, oricine ar fi fost la guvernare ar fi avut de pierdut.

Un studiu realizat de Avangarde arată că încrederea în Guvern a scăzut considerabil, iar o mare parte dintre românii intervievați, mai precis, 32% consideră că vaccinarea nu este necesară. Acel procent ar trebui să ne îngrijoreze puțin și să ne punem un semn de întrebare. Unde s-a greșit și cine a greșit?

În timp ce premierul Florin Citu declară public că îi ințelege pe oameni și îi îndeamnă să respecte restricțiile și să se vaccineze pentru că doar așa vom putea învinge acest virus, AUR și vocala Diana Șoșoacă și-au făcut mai bine treaba, provocând reacții în masă și neîncredere în  deciziile pe care guvernul Citu le-a luat.

Cea mai mare eroare a Guvernului Cîțu

Deși nu s-a specificat niciodată, foarte clar, faptul ca vaccinul nu ne protejează de o posibilă infectare, premierul susține ca vaccinul este singura soluție pentru a scăpa de pandemie. Comunicarea proastă a Guvernului a făcut ca cei care protestează acum să se simtă mințiți.

Din pacate, încă dau de oameni care imi spun: de ce mai facem vaccinul dacă ne putem infecta sau putem să-i infectam pe altii, de ce avem nevoie de test dacă am fost vaccinați? DE CE? Pentru tine, pentru a nu face o formă gravă a bolii, pentru a avea imunitate în față virusului. Oamenii nu au foarte clar, încă, la ce ne ajută vaccinarea și că, da, există posibilitatea de a te reinfecta. Ideea ca masca și toate masurile luate sunt inutile a fost întipărită foarte bine de oameni care au luat la rând televiziunile pentru a face circ.

Există clar un grad de manipulare și un joc politic. Și ce a făcut Guvernul? A permis ca români să fie manipulați de aceste figuri noi într-o perioadă în care majoritatea populației nu mai știe în ce să creadă și pe cine să urmeze. Unde a fost comunicarea? Nu a ieșit nimeni pentru a răspunde acuzațiilor sau pentru a nega afirmații aberante. S-a ajuns să se afirme că medicii ne omoară în spitale, în timp ce ei duc o luptă infinit de grea.

Toate instituțiile statului ar fi trebui să condamne ferm ieșirile acestor personaje și să oprească derapajele extrem de grave. În lipsa reacțiilor, mai mulți actori politici au profitat de fragila democrație românească.

Cei care au lansat astfel de acuzați, aceia au fost cei care s-au aflat și în fruntea acestor proteste, persoane care pe mine nu mă reprezintă și sper că nici pe majoritatea tinerilor.

La protest în frunte cu Diana Șoșoacă și Floricica Dansatoarea

Nimic mai aberant decât ceea ce am văzut la protest. Imaginile cu Diana Șoșoacă pot șoca de-a dreptul. Nu susțin că printre acei oameni nu au fost și oameni pe care criza i-a lovit și au motive pentru a protesta, dar majoritatea au fost mânați de revolta creată de astfel de persoane la televiziuni și pe rețelele de socializare.

Mulți îmi spun că, pe lângă faptul că aceste măsuri nu au niciun sens, nu se face nimic în legătură cu transportul în comun, cu decalarea programului de muncă pentru a se evita aglomerarea la orele de vârf. Ca o imagine de ansamblu, românii consideră că aceste măsuri doar afectează afacerile oamenilor și nu ajută la prevenirea răspândirii virusului. Aici trebuie lucrat, măsurile trebuie luate în beneficiul românului, trebuie explicate foarte clar pentru a nu lăsa loc de suspiciuni și întrebări.

Ori, faptul că membrii coaliției au lovit unii în alții pentru a câștiga teren și a crește ca și imagine, doar a provocat incertitudine și subiecte foarte grave, cum ar fi măsluirea datelor COVID-19.

Iohannis, dat dispărut în momentul cel mai important

Încă un detaliu care a contat foarte mult, a fost neimplicarea președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului nu a mai fost la fel de activ ca până acum și asta s-a simțit. A lipsit comunicatorul principal, care ar trebui să ia atitudine pentru a evita o cădere mai mare a liberalilor pe scena politică.

Președintele a intrat într-un con de umbră și pare că așteaptă ca liberalii să dea greș sau mai probabil, ca Florin Cîțu să eșueze pentru ca Ludovic Orban să-și recupereze postul de premier, spun unele voci din politică. Cert este că șeful statului ar trebui să intervină, mai ales după protestele care au avut loc zilele acestea.

Astfel de situații lasă loc liber în scenă într-un moment în care românii se simt închiși și sunt vulnerabili. E necesar ca Guvernul să fie alături de popor, nu doar să le lase sentimentul că li se îngrădește libertatea. Acei oameni sunt primii care vor răbufni și îi vor susține pe cei care par că îi reprezintă, deși  realitatea este cu totul alta. Probabil și pentru AUR, dar și pentru PSD ar fi foarte greu să fie în bocancii celor de la guvernare și abia atunci s-ar vedea cine are dreptate. E absolut normal ca părerile să fie împărție, e absolut normal ca autoritățile să facă erori în această pandemie, nu ne-am mai confruntat cu așa ceva până acum și este cu adevărat o lecție pentru toți.

Ce ne rămâne de făcut?

Fiecare trebuie să gândească cu mintea, pentru el, pentru cei din jurul lor. Sunt sigură că fiecare din noi a avut o rudă bolnavă sau chiar un apropiat care a decedat. Gândiți-vă la ei atunci când v-ați săturat de mască sau distanțare! Respectați măsurile! Doar așa putem să prevenim răspândirea.