Adevărul pentru cei care consumă brânză! Nimeni nu a știut asta până acum

branza

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Consumul de brânză poate preveni declinul cognitiv? Pentru o sănătate de fier și longevitate, alegerile pe care le facem în alimentație au jucat întotdeauna un rol important.

Legătura dintre ceea ce mâncăm și bunăstarea fizică a fost analizată ani la rând de oamenii de știință. Dar ce se știe despre impactul alegerilor alimentare asupra sănătății cognitive, în special în cazul populației în vârstă?

Acesta este un domeniu al cercetării științifice care continuă să evolueze. Produsele lactate, în special brânza, au atras recent atenția pentru posibilul rol jucat în susținerea sănătății creierului. Deși unele studii au sugerat beneficiile protectoare ale produselor lactate pentru creier, dovezile au fost destul de inconsecvente, scrie Thebrighterside.

Un consum regulat de brânză, asociat cu o sănătate cognitivă mai bună

Un studiu recent, publicat în revista Nutrients, de către Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI) sugerează că un consum regulat de brânză ar putea fi asociat cu o sănătate cognitivă mai bună, la vârstnici.

Pe măsură ce prevalența globală a tulburărilor cognitive, inclusiv a bolii Alzheimer, este în creștere, identificarea factorilor din dietă și stilul de viață, care ar putea atenua riscurile, devine crucială.

Acest studiu se bazează pe cercetări anterioare, care au sugerat o posibilă legătură pozitivă între consumul de brânză și abilitățile cognitive.

Echipa de cercetare a examinat datele a 1.516 participanți cu vârsta de 65 de ani și peste. Aceste persoane au făcut parte dintr-un sondaj geriatric, efectuat la fiecare doi ani în Japonia. Cercetătorii au colectat informații detaliate despre obiceiurile lor alimentare, cu un accent special pe consumul de brânză.

Ce a constatat studiul în legătură cu funcția cognitivă

În plus, au evaluat capacitățile cognitive ale acestor participanți folosind Mini-Mental State Examination (MMSE), un test de 30 de puncte, care măsoară diferite aspecte ale funcției cognitive la vârstnici. MMSE include evaluări ale orientării, atenției, memoriei, limbajului și abilităților vizual-spațiale. În acest studiu, un scor MMSE de 23 sau mai mic a fost considerat indicator al unei funcții cognitive mai scăzute.

După o analiză meticuloasă a datelor, luând în considerare factori precum vârsta, activitatea fizică și tiparele alimentare generale, rezultatele au fost clare. Participanții care au introdus constant brânza în dietă au avut mai puține șanse de a obține un scor MMSE de 23 sau mai mic, ceea ce sugerează o funcție cognitivă mai bună.

O privire mai atentă a datelor a dezvăluit o tendință interesantă: persoanele care au consumat brânză în mod constant au avut tendința de a avea o alimentație diversificată. Aceasta nu a diminuat corelația observată între consumul de brânză și sănătatea cognitivă.

Deși concluziile acestui studiu sunt interesante, există anumite limitări. Studiul a fost transversal, ceea ce înseamnă că a colectat date la un singur moment în timp, făcând dificilă stabilirea relațiilor cauzale. În plus, dependența de consumul de brânză raportat de participanți ar putea conține unele părtiniri. În plus, alegerea unui scor MMSE de 23 sau mai mic ca indicator al funcției cognitive poate diferi în alte cercetări.

Aportul de brânză al subiecților

Dintr-un total de 1517 subiecți, 1230 (81,0%) au cuprins grupul de aport de brânză, iar 287 (19,0%) au cuprins grupul de non-aport de brânză. În ceea ce privește tipul de brânză consumat, brânza procesată a reprezentat cel mai mare procent de 65,7%, iar brânza cu mucegai a reprezentat 15,3%.

Cercetătorii au subliniat „deși studiul de față a fost o analiză a datelor transversale ale adulților în vârstă, care locuiesc în comunitățile japoneze, rezultatele sugerează că un consum de brânză este invers asociat cu o funcție cognitivă mai scăzută chiar și după ajustarea multor factori. În viitor, este necesară o analiză longitudinală la scară largă pentru a elucida relația cauzală.”

Pe măsură ce continuăm să ne confruntăm cu provocările prezentate de tulburările cognitive, înțelegerea rolului potențial al dietei în promovarea sănătății cognitive rămâne o cale convingătoare de cercetare. În timp ce acest studiu oferă perspective interesante asupra posibilelor beneficii ale consumului de brânză, este doar o piesă a puzzle-ului.