Adevărul pentru cei care mănâncă sarmale. Ce efecte au, de fapt, asupra organismului

sarmale 2

SURSA FOTO: Dreamstime

Un cunoscut diabetolog a spus că sarmalele pot avea mai multe efecte negative asupra sănătății, în anumite cazuri. Potrivit specialistului, acest aliment îndrăgit de români poate urca mult glicemia unor persoane, din două motive.

Medicul Adrian Copcea, specialist în Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice, a explicat de ce sarmalele pot urca glicemia unor persoane, chiar dacă nu sunt consumate cu pâine.

Sarmalele pot urca glicemia, chiar dacă nu sunt consumate cu pâine

Specialistul a explicat, într-un mesaj publicat pe Facebook, că acest aliment îndrăgit de români poate urca mult glicemia unor persoane, din două motive.

Primul motiv este carnea de porc, spune el. Aceasta a amintit de faptul că alimentele de porc sunt considerate „bune pentru diabet”, deoarece nu conțin carbohidraţi.

Totuși, mai puțin cunoscut este impactul grăsimilor asupra glicemiei, a subliniat specialistul. Impactul nu este unul direct, ci indirect. Grăsimile nu aduc glucoză, nu sunt carbohidraţi.

În schimb, pot afecta rezistența la insulină. În acest context, persoanele care în mod obişnuit consumă multe grăsimi și îşi comută dieta mai mult spre carbohidraţi au glicemii mai bune. Specialistul a oferit câteva explicații și despre dieta vegană.

„Carnea de porc. E o carne, care e zisă „bună pentru diabet” pentru că nu conţine carbohidraţi. Pe de altă parte ceea ce e mai puţin cunoscut este IMPACTUL Grăsimilor asupra glicemiei, care nu e unul direct, ci unul indirect. Grăsimile nu aduc glucoză, nu sunt carbohidraţi, în schimb pot avea efecte pe REZISTENŢA LA INSULINĂ. Din acest motiv UNELE din persoanele care ţin post şi îşi comută dieta mai mult spre carbohidraţi (sursele obişnuite de proteine, cele animale, sunt şi surse importante de grăsimi) au glicemii mai bune (altele au glicemii mai rele), sunt cele care în mod obişnuit consumă multe grăsimi, de obicei cele de origine animală. Tot din gama asta, mulţi dintre propăvăduitorii remisiei diabetului fac o recomandare care încape în câteva cuvinte: se opresc alimentele animale.

Dieta vegană. Iar dieta vegană poate îmbunătăţi glicemiile prin două procese: unul e suplimentarea de fibre dar altul e exact reducerea grăsimilor. De aici „magia” vracilor remisiei, care nu fac altceva decât să zică oamenilor să nu mai consume produse animale. Iar ce ce în mod obişnuit consumă cârnaţi, crenvurşti, unt, smântână, carne grasă etc. sunt exact cei ce constată, la oprire, exact fenomenul îmbunătăţirii glicemiilor prin reducerea grăsimilor, mai precis a celor saturate. Deşi acest tip de dietă, dieta hipolipidică, în mod predominant prin reducerea grăsimilor saturate, e un tip de dietă cunoscută şi recomandată de zeci de ani, doar sub forma mascată a „dietelor de remisie” (=vegane) mai prinde la publicul larg. Dacă am recomanda-o noi, n-ar avea aşa mare succes”, a scris medicul pe pagina sa de socializare.

SURSA FOTO: Dreamstime

În combinație cu porcul, orezul poate da o creştere mai mare de glicemie unor persoane

Nu trebuie să uităm de faptul că sarmalele conțin orez. Medicul spune că orezul este al doilea motiv. Potrivit specialistului, cele două alimente, atunci când sunt combinate, pot da o creştere mai mare de glicemie unor persoane.

El a spus și că nu recomandă noțiunile de tip „indice glicemic”. În practică, trebuie probat cu întregul mesei ce se întâmplă cu glicemia, spune medicul.

Totodată, grăsimile nu sunt pe niciun tabel de indici glicemici, deoarece aceste tabele conțin doar sursele de carbohidraţi.

În schimb, persoanele cărora un medic le-a recomandat măsurători de glicemie în anumite momente pot beneficia şi de înţelegerea valorilor măsurate.

Adrian Copcea și-a încheiat postarea prin a sublinia că grăsimile pot influenţa glicemia, ci nu doar carbohidraţii.

„2) Orezul. Orezul e mult mai „rău” decât pâinea, în experienţa multora. Nu a tuturor, dar a multor persoane. El era de fapt vinovatul cu aportul de glucoză din sarmale. Iar 1) combinat cu 2) chiar poate da o creştere mai mare de glicemie unor persoane.

De ce fac postarea asta foarte precisă e şi pentru că lumea e sufocată de unele noţiuni de tipul „indice glicemic” pe care eu sub nicio formă nu le recomand a fi folosite, TOCMAI pentru că în practică trebuie probat cu întregul mesei ce se întâmplă cu glicemia.

Iar grăsimile NU SUNT PE NICIUN TABEL DE INDICI GLICEMICI, pentru că aceste tabele au DOAR sursele de carbohidraţi. În schimb, persoanele cărora un medic / un specialist le-a recomandat măsurători de glicemie în anumite momente, de exemplu glicemia postprandială (măsurători care şi pot fi corect interpretate, că de măsurat oricine poate măsura orice…), pot beneficia şi de înţelegerea valorilor măsurate. Ce am vrut să spun cu această postare, simplu, e că şi grăsimile pot influenţa glicemia, nu doar carbohidraţii”, a conchis medicul.

Postarea specialistului a strâns imediat sute de reacții din partea urmăritorilor săi.