Adevărul privind facturile umflate la energie! Vicepreședintele ANRE a recunoscut: Nu s-a putut mai devreme

facturi

Chiar dacă Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a primit semnale privind furnizori care emit facturi fără a aplica măsurile de plafonare la energie electrică și gaze naturale, controalele au început abia în luna ianuarie 2022. Care este motivul ce a dus la aceste întârzieri, potrivit vicepreședintelui ANRE?

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, a declarat că primele semnale privind situația furnizorilor care nu au aplicat prevederile legii 259 au fost primite în luna decembrie. Cu toate acestea, controalele au început abia în luna ianuarie.

„Primele facturi care ar fi trebuit să conțină reduceri sau scheme de sprijin au fost emise în luna decembrie, pentru consumul din luna noiembrie. Mai devreme de atât nu puteam să începem o acțiune de control. În decembrie am cerut furnizorilor de energie electrică și gaze naturale să ne raporteze lunar numărul de consumatori pentru care au emis factură și pentru care s-a aplicat una dintre măsurile prevăzute în lege. În decembrie a fost primul semnal că sunt furnizori care nu au aplicat legea 259”, a explicat Zoltan Nagy Bege.

De ce n-au început mai devreme controalele?

În ceea ce privește măsurile luate din decembrie și până în ianuarie, vicepreședintele ANRE spune că, fiind o perioadă de sărbătoare, acțiunile de control nu au putut fi demarate mai devreme de luna ianuarie.

„La începutul lunii decembrie am avut câteva date preliminare și la începutul lunii ianuarie am început acțiunile de control. A fost o perioadă de sărbători și nu puteam să începem mai devreme”, a declarat vicepreședintele ANRE la Antena 3.

Potrivit oficialului, furnizorii care încalcă prevederile vor fi sancționați cu amendă.

„Furnizorii vor primi amenzi dacă încalcă vreo reglementare sau lege. Cu siguranță vom stabili niște amenzi și imediat ce ajungem la o concluzie în cazul unui furnizor vom da comunicate privind ce anume au încălcat și ce măsuri s-au luat, inclusiv cuantumul amenzilor”, a mai precizat vicepreședintele ANRE.

Ce furnizori au fost verificați de ANRE

Amintim că, ANRE a continuat acţiunile de control la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale pentru a verifica, printre altele, respectarea obligaţiei privind emiterea de facturi care să cuprindă informaţii corecte, transparente, clare şi complete referitoare la plafonarea preţului final al energiei electrice şi al gazelor naturale precum şi consumul facturat aferent perioadei de acordare a compensaţiei.

Autoritatea națională precizează că până acum au fost verificați mai mulți furnizori de energie electrică: Electrica Furnizare, E.ON Energie România, Hidroelectrica, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, CEZ Vânzare, Tinmar Energy. De asemenea, furnizorii de gaze naturale verificaţi sunt: Engie România, E.ON Energie România, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Premier Energy, Energia Gas & Power, Gaz Vest.