Firma de energie nucleară TerraPower a lui Bill Gates și compania de energie PacifiCorp – deținută de holdingul lui Warren Buffett, Berkshire Hathaway, și-au dat mîna anul trecut pentru a lansa proiectul Natrium. Este vorba de un mic reactor modular despre care se spune că va fi putea fi comercializat până în anul 2030, notează Deutsche Welle.

Multe state analizează proiecte ale unor reactoare nucleare mai mici, modulare, ca o modalitate de susținere a producției de energie cu emisii scăzute în timpul tranziției de la dependența de combustibili fosili la cea bazată pe surse regenerabile de energie.

Natrium va schimba jocul pentru industria energetică

Centrala, care urmează să fie construită de Bechtel, va fi instalată în Wyoming, cel mai mare stat producător de cărbune al SUA, a declarat Bill Gates. „Credem că Natrium va schimba jocul pentru industria energetică”, consideră magnatul.

TerraPower spune că noua centrală va avea un cost de un miliard de dolari, inclusiv costurile de inginerie, achiziții și construcție. În SUA, costul construirii unei centrale nucleare convenționale este de aproximativ 25 de miliarde de dolari.

„Reactoarele mai mici și avansate, cum ar fi cele dezvoltate cu finanțarea lui Bill Gates și a altora, oferă aplicații, abordări și oportunități noi pentru una dintre cele mai mari surse de energie fără emisii de carbon din lume, energia nucleară”, declară Brett Rampal, director de inovație nucleară la Clean Air Task Force.

Gates pariază pe tehnologii mai periculoase și mai riscante

Există tot mai mulți experți care pun la îndoială proiectul lui Gates, considerînd că acesta merge în direcția greșită.

„Bill Gates a minimalizat continuu rolul energiei regenerabile, dovedită ca sigură în decarbonizarea economiei, pariind, în schimb, pe tehnologii mai periculoase și mai riscante, precum geoingineria și energia nucleara”, a declarat Michael E. Mann, profesor de științe atmosferice la Universitatea Penn State, pentru DW.
Mann, semnatar al unei declarații care cere decarbonizarea prin energie 100% regenerabilă, spune că i se pare îngrijorător faptul că Gates încearcă să profite acum de ceea ce el numește „direcționare greșită”. „Este greșit și periculos, pentru că ne conduce pe calea greșită. Obstacolele în calea unei acțiuni semnificative privind schimbările climatice nu sunt tehnologice. Sunt politice”, a argumentat Man.

Energia nucleară, o abatere a atenției de la acțiunile urgente privind schimbările climatice

Opinia sa este împărtășită și de alți experți.„Energia nucleară este o abatere a atenției de la acțiunile urgente privind schimbările climatice”, a declarat Jan Haverkamp de la Greenpeace. „Concentrarea atenției pe energia nucleară este dirijată de disperarea industriei care se află în declin și de lobby-ul aferent, care o prezintă acum ca o soluție pentru schimbările climatice”, a adăugat el.

Și alte voci spun că producția acestor reactoare ar avea alt scop și că nu pot fi considerate decât un experiment.

„Astăzi, energia eoliană și solară sunt mult mai ieftine, mult mai rapid de implementat și mult mai sigure decât centralele nucleare tradiționale”, a declarat Robert Howarth, profesor la Universitatea Cornell. „E posibil ca centralele imaginate de Gates și Buffet să fie mai bune decât centralele nucleare tradiționale? Probabil, dar acesta este doar un experiment. În orice caz, aceste centrale sunt o distragere a atenției. De aceea, este mai bine să renunțăm la energia nucleară și să trecem la surse regenerabile cât de repede putem”, a concluzionat Howarth.