Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), a precizat care este situația Pilonului II de pensii. Acesta a explicat că reprezintă o modalitate prin care statul foloseşte banii oamenilor de la fondul obligatoriu de pensii privat pentru achitarea anumitor cheltuieli. Informația a fost anunțată marți în cadrul unei conferințe de presă.
Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), în cadrul unei conferințe de presă susținută marți, a criticat Pilonul II de pensii din România și a explicat cu ce sumă de bani vor rămâne oamenii în urma contribuirii la acest Pilon.
„E un fel de împrumut al statului din banii angajaților”
Preda Nedelcu consideră Pilonul II de pensii drept o „afacere proastă pentru stat şi pentru salariaţi.” Acesta a afirmat că Pilonul II de pensii este „un fel de împrumut al statului din banii de contribuţie plătiţi de angajaţi.”
„Dumneavoastră sunteţi contributor la Pilonul II de pensii. Din aceste sume pe care le acumulează fondurile de pensii obligatorii administrate privat, fondurile argumentează că fac investiţii care măresc depunerile dumneavoastră. În realitate unde investesc? Din 2008, de când există aceste fonduri, până la ora actuală, singurul mod de investiţii îl reprezintă obligaţiunile sau titlurile de stat.
La această oră, 67% din aceşti bani care se acumulează de la salariaţi sunt investiţi în titluri de stat. Deci statul obligă angajatul să depună bani la Pilonul II de pensie, iar banul pe care dumneavoastră îl depuneţi acolo că aşa a vrut statul, statul îl retrage plătind o dobândă firmei care administrează fondul.
Acesta e mecanismul, e o afacere proastă pentru stat şi pentru salariaţi. Statul este interesat, statul are la dispoziţie de la aceste fonduri 90,2 miliarde, în titluri de stat şi obligaţiuni de stat. Aceşti bani, statul retrăgându-i de la fond, îi foloseşte.
În loc să facă împrumut pentru diversele cheltuieli ale statului, statul foloseşte chiar banii salariaţilor. (…) Deci e un fel de împrumut al statului din banii de contribuţie plătiţi de angajaţi”, a explicat acesta.
„Nu este avantajos”
Preda Nedelcu nu consideră Pilonul II de pensii avantajos deoarece, după spusele sale, oamenii ajung să primească o sumă infimă din totalitatea banilor pe care i-au strâns de-a lungul anilor.
„Din acest procentaj (de 3,75% din contribuţiile de asigurări sociale, n.r.), propus să urce la 4,75%, se deduc o serie de ‘cheltuieli’, să zicem, dacă e un termen propriu.
Deci din cei 4,75% aceşti administratori îşi retrag comisioanele pe care ei le percep. Sunt două comisioane: unul e de contribuţie, iar unul e de administrare. Unul se încasează lunar la suma depusă, spre exemplu la depunerea lunară de 1.000 de lei reprezentând cei 3,75%, el îmi ia 1% din 1.000 de lei, iar asta o face pentru fiecare venit lunar depus.
Deci acest procentaj (depunerea lunară a salariatului, n.r.) se diminuează drastic pentru că, în afară de aceste comisioane, administratorul mai are şi de subvenţionat cu salarii colosale pe cei din Asociaţia de Supraveghere Financiară, care ei desfăşoară o propagandă susţinută în favoarea Pilonului II de pensii pentru că trăiesc şi au nişte salarii pe care de la stat nu le-ar avea. Deci ce câştigă omul? Dacă toată această sumă (depusă către Pilonul II, n.r.) ar rămâne să-i stabilească pensia atunci când este cazul, ar fi ceva, dar nu rămâne. Din 4,75% vor fi 2,75%, de asta spun că nu este avantajos”, a explicat preşedintele FNPR.
Beneficiile Pilonului II de pensii
În ciuda acestor realități, președintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), a declarat că Pilonul II de pensii are și anumite beneficii. De exemplu, avantajul pensiilor obligatorii administrate privat constă în faptul că suma strânsă de-a lungul anilor poate fi moştenită de un urmaș.