In consecinta, o operatiune ce era executata cu forta de munca inalt calificata, prepararea mortarului necesitand nu numai experienta, ci si mici „secrete” profesionale, este acum la indemana oricui. Produsele speciale confera stabilitatea placii pe perete, imediat dupa montaj, fara ca aceasta sa alunece, asigurand totodata un timp de minimum cinci minute pentru efectuarea de corectii. Adezivii pentru placaje ceramice si din piatra naturala sunt produse sub forma de pulbere, pe baza de ciment, nisip cuartos, rasini sintetice si aditivi speciali, intr-un amestec format astfel incat sa se obtina caracteristici optime de lucru si de aderare la suport. Prin amestec cu apa se transforma in paste usor de prelucrat ce pot fi aplicate atat pe orizontala, cat si pe verticala.
Cu toate ca pentru identificarea oricarui produs comercializat trebuie sa fie inscriptionata pe eticheta, in limba romana, denumirea producatorului, adresa acestuia, denumirea comerciala a produsului, greutatea neta si culoarea, conditii de utilizare si depozitare, data fabricatiei si termenul de garantie, in magazine sau in depozitele de materiale de constructii exista foarte multe asemenea produse care nu respecta prevederile legale din domeniu. In plus, la fiecare livrare, comerciantul este obligat ca o data cu marfa sa ofere un certificat de calitate si de instructiuni elaborate de producator cu privire la modul de transport, depozitare si modul de utilizare. Astfel, este posibil ca, pe langa produsele originale importate sau fabricate in tara sub licenta ori rezultat al cercetarii proprii, sa fie oferite spre vanzare si produse pirat de calitate indoielnica. Identificarea produselor pirat, ce copiaza de regula marci straine cunoscute, se face dupa pretul de chilipir ce nu ar putea acoperi costurile reale de productie si transport si lipsa tuturor datelor referitoare la producator. „De multe ori ni se cere ca sacii sa fie inscriptionati si in limba germana, pentru a fi mai usor vanduti”, ne-a declarat Ilie Copaci, director de marketing la Procema SA. Aceasta denota lipsa de educatie a consumatorului roman pentru a se proteja impotriva falsurilor.
Intreaga operatiune de lipire a placilor ceramice cuprinde trei etape, indiferent de tipul materialelor utilizate: pregatirea suprafetei suport, aplicarea placilor si umplerea rosturilor. Cum, de regula, intr-o locuinta, montarea faiantei sau gresiei se executa pe suporturi deja existente, constand de obicei din tencuieli pe baza de ciment, var, ipsos sau sape de ciment, vom prezenta o parte din mortarele adezive standard comercializate pe piata romaneasca. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca tencuielile constau din: sa fie uniforme si sa aiba aderenta buna, sa nu prezinte goluri, sa aiba rezistenta specifica suficienta si sa nu prezinte resturi de zugraveala sau alte straturi de separatie. Chiturile pentru umplerea rosturilor sunt fabricate tot de firmele producatoare ale adezivilor, trebuind sa corespunda domeniilor de utilizare impuse de solicitarile la care este supus intregul ansamblu.
La alegerea tipului de adeziv, pe langa natura suportului, trebuie tinut cont si de solicitarile la care va fi supus pe intreaga perioada de exploatare. In cazul in care se doreste placarea spatiilor interioare – sali de baie, bucatarii, holuri – cu placi de dimensiuni mici sau medii, se va alege tipul standard de mortar adeziv, ce asigura o aderenta corespunzatoare timp indelungat. O data cu cresterea calitatii acestor produse, preturile se pot tripla chiar, datorita cantitatilor suplimentare de aditivi introdusi in compozitie. Astfel, in cazul in care se placheaza sau se executa pardoseli situate in exterior, este obligatorie rezistenta la inghet-dezghet, iar in cazul placilor din piatra artificiala sau naturala, se recomanda utilizarea de mortare ce isi pastreaza elasticitatea preluand sarcinile cauzate de dilatari sau contractari.
Constantin Gheorghe