Conform celor spuse de către interpret, acesta nu are habar despre dosarul instrumentat de DIICOT. De asemenea, Adi Minune susține că așteaptă să meargă la audieri, acolo unde le va spune ofițerilor DIICOT că nu are nicio legătură cu acest caz.
Trebuie menționat că acesta va fi supus unor întrebări de către ofițerii DIICOT, în calitate de martor.
Răspunsul lui Adi Minune
„M-au chemat la audieri, nu ştiu, tăticule, unde. Aştept maşina să mă ia. Sunt martor. Zic şi eu acolo că nu ştiu nimic”, a spus Adi Minune la Antena 3.
Acțiunea autorităților de la DIICOT a demarat după ce mai multe victime au depus plângere împotriva interlopilor. Dosarul de cămătărie şi şantaj a fost deschis pe numele mai multor persoane din Brăila.
Anunț important al procurorilor DIICOT
Anunț important al procurorilor DIICOT şi ofiţerilor de poliţie judiciară care au efectuat miercuri 12 percheziţii domiciliare în Braşov, Ilfov şi Bucureşti, pentru destructurarea unei grupări infracţionale bănuite că a accesat fără drept conturile bancare şi cele pe reţelele sociale aparţinând unui număr de 50 de victime.
Potrivit DIICOT, membrii grupării sunt acuzaţi de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, înşelăciune, fraudă informatică, fals informatic, complicitate la fraudă informatică şi complicitate la tentativă la efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
Cei în cauză sunt bănuiţi că ar fi înlocuit cartelele SIM alocate clienţilor de către companiile de telefonie mobilă, pentru a prelua controlul asupra numărului de telefon al persoanelor vătămate.
Ulterior, membrii grupării au reuşit să acceseze conturile de email ale persoanelor vătămate, profitând de sistemul autentificării în doi paşi (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numărul de telefon ce este sincronizat cu contul de email, permiţând astfel schimbarea parolei de acces şi restricţionarea accesului persoanei vătămate la cont. De asemenea, au setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de email, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces.
Obţinând controlul asupra adreselor de email ale victimelor, liderul grupării a avut acces la toate informaţiile personale ale acestora (fotocopii ale actelor de identitate, certificate constatatoare ale societăţilor comerciale, facturi de la utilităţi, extrase de cont ale conturilor bancare deţinute sau alte detalii referitoare la viaţa privată a acestora).
De asemenea, membrii grupării au schimbat parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vătămate de pe o platformă de socializare, după care, în numele victimelor, au solicitat prietenilor din aplicaţie ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmând a fi virate în diverse conturi.
Totodată, liderul grupării a solicitat în numele victimelor obţinerea unor credite de la bănci şi de la instituţii financiare nebancare.
Având acces la datele menţionate anterior, a sunat în call-center-ul unor bănci, şi-a atribuit identitatea persoanelor vătămate şi a solicitat resetarea parolelor aferente conturilor de internet banking. Obţinând accesul la conturile de internet banking, a transferat, mai apoi, sume de bani din conturile persoanelor vătămate către conturile celorlalţi membri ai grupului infracţional.
Până în prezent, au fost identificate 50 de persoane vătămate, prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei.
La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, 14 persoane.