Persoanele fizice care vor să ceară pensie sau șomaj nu mai au nevoie de adeverințe de vechime pentru a cere aceste drepturi.

Cel puțin așa prevede măsura impusă de ministrul muncii, Violeta Alexandru, prin Ordinul 1.783/2019, care se aplică deja de la 1 ianuarie 2020.

Respect pentru cetățean

Așa cum Capital a scris deja, în cursul lunii decembrie 2019, Violeta Alexandru anunțase pe Facebook că a dispus accesul Casei de Pensii la o bază de date cu informații extinse, pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiți să își procure singuri diferite adeverințe:

”Nu accept ca o persoană care trebuie să primească, la timp, indemnizație, pensie, ajutor de șomaj să meargă personal după diferite adeverințe sau să aștepte ca o instituție să îi comunice alteia diferite informații. Fac un prim pas de simplificare din respect pentru cetățean: toate instituțiile din coordonarea Ministerului Muncii iau, pe baza unei parole de acces, datele necesare despre situația solicitantului, direct din Revisal”.

Instituțiile vizate

În consecință, Agenția Națională de Muncă și Casa Națională de Pensii au, începând de la 1 ianuarie 2020, acces direct la Registrul de evidență a salariaților (Revisal), conform unui ordinului emis de Ministerul Muncii.

Revisal conține datele salariaților care au muncit, muncesc și vor munci în România, acesta fiind introdus în anul 2011. Practic, în acel an s-a trecut de la vechile cărți de muncă la evidența electronică a muncii.

Iar instituțiile vizate de măsură sunt, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (care gestionează ajutorul de șomaj), Casa Națională de Pensii Publice (care gestionează pensiile de stat) și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (care gestionează ajutoarele sociale).