De saptamana trecuta, Viorel Batu a fost insarcinat de catre Accenture, liderul mondial in consultanta in managementul noilor tehnologii, sa lanseze filiala din Romania, prima din Europa de Est. Accenture s-a rupt de Andersen in urma cu trei ani, devenind o companie independenta. Deocamdata la Bucuresti lucreaza un numar restrans de persoane dar, dupa castigarea primului proiect, numarul angajatilor va creste. Batu crede in acest tip de afacere, mai ales pentru ca vine pe o piata neexploatata in
De saptamana trecuta, Viorel Batu a fost insarcinat de catre Accenture, liderul mondial in consultanta in managementul noilor tehnologii, sa lanseze filiala din Romania, prima din Europa de Est. Accenture s-a rupt de Andersen in urma cu trei ani, devenind o companie independenta. Deocamdata la Bucuresti lucreaza un numar restrans de persoane dar, dupa castigarea primului proiect, numarul angajatilor va creste. Batu crede in acest tip de afacere, mai ales pentru ca vine pe o piata neexploatata inca de catre marii jucatori la adevaratul ei potential. „Daca te uiti la o lista de oportunitati si incerci sa faci un pipe-line, o sa vezi ca piata este foare mare. Ma gandesc aici la sume cuprinse intre 20 si 50 milioane de dolari. Dar cand vezi cati bani se cheltuie cu adevarat pe acest segment, probabil ca vei ajunge doar la cinci – zece milioane de dolari. Este o discrepanta foarte mare intre nevoi si ceea ce se cheltuie cu adevarat pe IT. Vreme de sapte ani, Viorel Batu a condus destinele din Romania ale uneia dintre cele mai mari companii de consultanta. Disparitia Andersen din „big five,,, ca urmare a celebrului scandal Enron, a generat mai multe preluari si fuziuni. Filiala din Romania a fost inghitita de Ernst&Young, dar, la catva timp dupa fuziune, Viorel Batu a decis sa se retraga. Motivele au fost mai multe, dar in general se pare ca in cadrul companiei de consultanta nu se dorea dezvoltarea serviciilor de consultant de management si IT. „Am realizat ca nu pot avea un viitor in Ernst&Young, asa cum era organizata compania. Mai ales ca in aceasta industrie trendul este de separare a consultantei de munca de certificare. Poate a fost si o anumita chimie care nu a mers, dar era clar pentru mine ca nu ma puteam integra in acest colectiv,,, spune Batu.
El crede ca Arthur Andersen a cazut mai degraba victima unui plan politic de schimbare a industriei si mai putin din cauza Enron. „La un moment dat, puterea companiilor de audit era foarte mare, atat din punct de vedere financiar, cat si politic. Puterea acestor firme a fost mult mai mare decat era normal. Scandaluri au fost foarte multe, dar aceste companii au reusit sa controleze riscul. In cazul Enron, Andersen ar fi putut sa plateasca daunele, insa pana la urma cred ca statul american a analizat pozitia acestor companii si cred ca s-a decis ca momentul Enron sa reprezinte un moment de cotitura in diminuarea puterii lor,,. El spune ca atat in SUA si Europa Occidentala, cat si in Romania, Andersen a reprezentat un model demn de urmat din punctul de vedere al seriozitatii. „In Romania, noi am raportat mereu actionarilor problemele depistate in rapoartele financiare auditate,,, spune Batu.
Dupa ce a a fost vinat de mai multe multinationale si companii locale prezente in Romania, Viorel Batu a decis sa o ia de la inceput, ramanand in industria in care s-a afirmat. De data aceasta, fostul director general de la Andersen va incerca sa impuna in Romania consultanta in management si servicii de tehnologie IT. Este vorba de Accenture, liderul mondial in consultanta in managementul noilor tehnologii.
„Nu sunt nou in partea de consultanta in management. In ultimul an am ajutat BCR sa-si implementeze sistemul informatic, iar la ora actuala fosta mea echipa lucreaza in continuare cu BCR,,.
El este interesat acum de castigarea primului proiect pentru Accenture, dar nu va evita sa-l implice si in alte industrii.
Principalul competitor al Accenture pe piata romaneasca este IBM, dar mai sunt si alte firme mai mici care au succes. „Eu cred ca valoarea adaugata pe care o poate aduce Accenture este experienta acumulata in cadrul industriilor. In Romania, IBM nu are un model asemanator, promovand numai solutiile proprii,,, spune Batu.
Cine este Accenture
· Lider global in domeniul consultantei in management si servicii de tehnologie, Accenture are 75.000 de angajati in 47 de tari.
· Veniturile inregisitrate la sfarsitul anului fiscal 2002 au fost de 11,6 miliarde de dolari.
· In 2002, Accenture a fost inclusa pentru prima data in Fortune 500, intrand direct pe locul 380.
· Romania este prima tara din Europa de Est unde Accenture va deschide o filiala.
Cine este Viorel Batu
· Viorel Batu este absolvent al Facultatii de Cibernetica si Statistica. A absolvit MBA-ul la Asebuss in 1995.
· Este membru in Camera Auditorilor.
· si-a inceput cariera la Directia
Generala de Finante Publice, dupa care a trecut in sectorul privat, lucrand pentru compania DHL.
· In 1993 a infiintat propria companie de consultanta si contabilitate Interfin.
· In 1995, Interfin a fost preluata de Arthur Andersen, iar Viorel Batu a devenit partener in filiala din Romania a celebrei companii de consultanta. Ulterior, compania s-a numit doar Andersen.
· Dizolvarea Andersen a condus la fuziunea filialei din Romania cu Ernst&Young, Viorel Batu devenind deputy country manager.
· De luna trecuta este director general de tara al Accenture.