Experții în energie spun că necesitatea Europei de a scăpa de dependența de Rusia nu trebuie doar să înlocuiască un producător de combustibili fosili cu altul, ci să conducă Europa către un viitor mai curat și mai verde.
Ei susțin că pompele de căldură, dacă sunt adoptate împreună cu alte măsuri pentru o tranziție energetică generală, pot reduce substanțial dependența de Rusia.
Pompele de căldură pot contribui la salvarea planetei prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon
De asemenea, pompele de căldură pot contribui la salvarea planetei prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Europa depinde de Rusia pentru mai mult de 40% din necesarul de gaze naturale, iar acest gaz este furnizat în principal în centralele pe gaze pentru a încălzi clădirile europene în iernile tot mai geroase.
Germania este cel mai mare consumator european de gaz rusesc și se bazează pe Rusia pentru jumătate din necesitățile sale. Furnizarea căldurii în apartamente rămâne în continuare cel mai mare consumator de gaze naturale, înaintea industriei, și emite un sfert din totalul gazelor cu efect de seră din Germania.
O tehnologie inovatoare, mult mai rentabilă și mai eficientă din punct de vedere energetic
Pompele de căldură sunt din ce în ce mai apreciate de ecologiști, fiind considerate o tehnologie inovatoare, oferind o modalitate mult mai rentabilă și mai eficientă din punct de vedere energetic de a genera căldură în case și birouri.
Dar nu este încă clar dacă anumite condiții politice și economice pentru atingerea potențialului lor – o creștere a producției și stimulente pentru instalarea lor – pot fi îndeplinite la timp pentru a încetini schimbările climatice sau a îndepărta țările europene de gazul rusesc, potrivit Foreign Policy.
Perspective pentru pompe de căldură
Deși acum o creștere rapidă a instalării pompelor de căldură pare tot mai probabilă, ritmul adoptării lor și modul în care acesta se raportează la politicile zero net vor depinde în mare măsură de politicile guvernamentale și de tendințele prețurilor la energie.
Creșterea recentă a prețurilor la gaze în Europa și Asia va face pompele de căldură mult mai atractive din punct de vedere financiar decât centralele pe gaz. Dar acest lucru s-ar putea schimba rapid, motiv pentru care o serie de inițiative sunt analizate pentru a oferi sprijin suplimentar instalării pompelor de căldură.
De exemplu, în UE, European Green Deal și impulsul pentru decarbonizarea încălzirii printr-o varietate de directive înseamnă că piața pompelor de căldură se va dubla la 4 milioane de instalații pe an, potrivit EHPA.
Există, de asemenea, noi reglementări în diferite țări europene care interzic sau limitează încălzirea cu combustibili fosili, nu numai în clădirile noi, ci și în clădirile existente.
De exemplu, noul guvern german a anunțat că din 2026 toate sistemele noi de încălzire trebuie să funcționeze cu cel puțin 65% energie regenerabilă. Norvegia, Suedia, Danemarca și Finlanda au anunțat interzicerea explicită sau implicită a noilor sisteme de încălzire pe bază de combustibil fosil în toate clădirile.