Pompe de căldură vs centrale pe gaz: Care sunt mai bune?
Luarea unei decizii este îngreunată de dilema privind costurile de funcționare pe termen mai lung și eficiență, potrivit Idealhome.
Faptul că pompa de căldură este un sistem mai modern, alimentat cu energie electrică și este și mai ecologic, rămâne cel mai mare avantaj în decizia de schimbare a sursei de încălzire.
Doug Johnson, expert la Mesh Energy spune: „În 2022, reglementările clădirilor vor fi actualizate pentru a face foarte dificilă conformarea noilor locuințe cu instalarea unei centrale pe gaz. Până la jumătatea deceniului, casele noi vor trebui să emită cu 75% mai puțin carbon, ca parte a standardelor impuse de autorități, care interzic centralele pe gaz în casele noi, începând cu 2025. Pentru a ajunge la zero emisii până în 2050, va trebui să schimbăm modul în care ne încălzim casele, astfel încât pompele de căldură vor deveni rapid mainstream”, spune acesta.
Ce este o pompă de căldură?
Pompele de căldură sunt dispozitive care funcționează pe principiul transferului de căldură. Acestea se deosebesc între ele în funcție de sursa din care este transferată căldura, în momentul de față existând trei tipuri de astfel de pompe: sol-apă, apă-apă și aer-apă.
O pompă de căldură cu sursă de aer folosește electricitate pentru a funcționa, așa cum un aparat de aer condiționat funcționează, doar că invers, pentru a produce căldură. Este potrivită pentru încălzirea prin pardoseală sau în casele mai mari, cu calorifere. Pompa de căldură aer-aer preia căldura din aerul exterior și o alimentează direct în casă folosind ventilatoare.
Pentru majoritatea oamenilor, pompa de căldură aer-apă este modalitatea cea mai ușoară și mai accesibilă de a-și moderniza sistemul actual de încălzire.
Ce este centrala pe gaz
O astfel de centrală folosește gaz natural pentru a genera căldură. Deoarece folosește gaz, nu poate fi niciodată total regenerabilă din punct de vedere energetic.
Care sunt mai eficiente
Când vine vorba de costuri de funcționare eficiente, pe termen lung, se poate spune din start că pompa de căldură este mult mai eficientă decât o centrală pe gaz. De asemenea, cu pompa electrică folosim doar electricitatea.
Datorită condensatoarelor, centralele sunt mai eficiente, dar încă ard combustibil pentru a încălzi apa. Asta înseamnă că, în cel mai bun caz, obțineți o eficiență de 94%.
Pompele de căldură au o eficiență uimitoare de 300-400%. Asta înseamnă că pentru un singur kilowatt de energie electrică folosit veți obține de trei până la patru ori mai multă energie.
Durata de viață
O pompă de căldură are mult mai puțină tensiune decât o centrală și, prin urmare, poate dura de două ori mai mult. În timp ce o centrală pe gaz poate dura un deceniu, cel mult 15 ani dacă este bine întreținută, o pompă de căldură poate avea o durată de viață de până la 30 de ani dacă este bine întreținută.
Verdictul final
Dacă aveți o casă care are spațiu pentru o pompă de căldură, care este și foarte bine izolată, atunci beneficiile pe termen lung ale pompei de căldură sunt evidente. Luând în considerare costurile și subvențiile inițiale, puteți economisi bani cu o pompă de căldură. De asemenea, înseamnă că ajutați mediul înconjurător și nu mai depindeți de furnizorul de gaz.