Începând cu 2026, milioane de gospodării din Marea Britanie ar putea folosi hidrogen cu conținut scăzut de carbon pentru alimentarea caselor. Cel puțin așa intenționează guvernul de la Londra, care a anunțat un plan îndrăzneț. Dacă măsura va fi implementată, ar putea deschide calea spre interzicerea vânzării centralelor pe gaz, potrivit Homebuilding.
O sursă curată de energie
Hidrogenul poate fi utilizat în centralele de apartament și se speră că va putea înlocui centrala pe gaz în multe case. Hidrogenul este considerat o sursă curată de energie. Folosirea acestuia înseamnă și că firmele energetice nu trebuie să depindă de gazele importate.
„Centralele pe hidrogen vor oferi industriei posibilitatea de a pregăti lanțurile de aprovizionare și a se asigura că beneficiile acestei tranziții sunt maximizate”, a declarat Departamentul pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială (BEIS). Guvernul de la Londra a declarat, anul trecut, că nu va lua o decizie fermă cu privire la rolul pe care îl va juca încălzirea cu hidrogen în casele din Marea Britanie până în 2026.
Provocările unei case alimentate cu hidrogen
Principalele provocări ale unei case alimentate cu hidrogen vor fi disponibilitatea și costurile.
”Hidrogenul verde, deși mai curat, este în prezent mult mai scump pentru a produce acel hidrogen albastru. Încă nu știm ce fel de subvenții se vor acorda oamenilor pentru a face conversia. Nu știm dacă infrastructura va fi eficientă, fiabilă și finalizată la timp pentru a îndeplini obiectivele guvernamentale”, spune un reprezentant al unei companii energetice.
Beneficiile hidrogenului includ și faptul că poate fi adus direct în fiecare casă, la fel ca gazul. Centrala cu hidrogen ar putea înlocui centrala pe gaz și ar putea furniza căldură fără modificări suplimentare la calorifere sau la conducte din interiorul casei.
Hidrogenul „albastru” și hidrogenul „verde”
Hidrogenul poate fi creat în mai multe moduri. Dacă este produs din gaze naturale, nu conține carbon în sine, dar carbonul se va degaja în procesul de producție. Acest carbon trebuie capturat și depozitat pe termen nelimitat, produsul final fiind cunoscut sub numele de hidrogen „albastru”. De asemenea, este posibil să se producă hidrogen „verde” printr-un proces numit electroliză. Acest proces este de două până la trei ori mai scump decât cel al hidrogenului albastru.