Acesta este, cu siguranță, doar începutul, având în vedere determimarea Europei de a se desprinde de dependența energetică față de Rusia, pe fondul războiului din Ucraina, scrie Wired.
„Pompele de căldură sunt cu câțiva ani în urma vehiculelor electrice, dar merită o atenție la fel de mare și ar putea contribui la reduceri considerabile ale emisiilor dacă le-am implementa mult mai rapid”, spune Jan Rosenow, director de programe europene la Proiectul de asistență pentru reglementare, un ONG dedicat trecerii la energia curată.
În prezent, pe piață există trei tipuri de pompe de căldură: sol-apă, apă-apă și aer-apă, în funcție de sursa din care este transferată căldura.
Iată cum funcționează pompele de căldură și cum le pot folosi guvernele pentru a reduce emisiile de carbon
O pompă de căldură funcționează pe același principiu ca un frigider, care menține alimentele reci nu prin pomparea aerului rece, ci prin pomparea aerului cald afară.
De asemenea, o pompă de căldură are o eficiență energetică ridicată. Energia pe care o consumă o pompa de caldură este mult mai mică, în comparație cu metodele tradiționale de încălzire (centralele termice sau caloriferele electrice).
Pompele de căldură pot funcționa chiar și cu energie geotermală
Pompele de căldură pot funcționa chiar și cu energie geotermală din curtea casei. În loc să facă schimb de căldură cu aerul, o pompă geotermală folosește țevi de plastic îngropate în curte pentru a schimba căldura cu… pământul.
La confortul și siguranța oferite de pompele de căldură cu energie geotermală se adaugă faptul că acestea au o durată de viață mai mare. Nefiind expusă la mediul exterior, pompa de căldură este proiectată să funcționeze mai bine de 25 de ani, iar sistemul de conducte care asigură schimbul de energie cu solul nu necesită mentenanță.
„Cel mai simplu mod de a-ți imagina cum funcționează este să te gândești la curtea casei ca la o baterie”, spune Ryan Dougherty, președintele Geothermal Exchange Organization, o asociație care pledează pentru pompele de căldură geotermale.
„Poți consuma acea baterie termică iarna și îți poți încălzi casa cu energia care se află chiar acolo, în curtea ta. Iar vara, procesul se inversează: scoți căldura din casă și o pui înapoi în baterie”, spune Dougherty.
Va deveni mai ieftin să încălzim și să răcim o casă în mod ecologic
În plus, pe lângă eficiența energetică, pompele de căldură reprezintă și o alternativă eficientă la combustibilii fosili.
Instalarea unei pompe de căldură nu este ieftină, dar eficiența sa duce, în timp, la economisirea unor sume importante, pentru că aceaasta folosește, de exemplu, jumătate din energia electrică a cuptoarelor electrice.
„Chiar dacă pompele de căldură sunt alimentate cu energie pe cărbune, este totuși o actualizare mare”, spune Duncan Gibb, analist principal pentru încălzire, care pledează pentru sursele regenerabile.
Dar, pe măsură ce popularitatea pompelor de căldură va crește, prețurile lor vor scădea, așa cum s-a întâmplat cu panourile solare. ”Va deveni mai ieftin să încălziți și să răciți o casă în mod ecologic”, spune economistul climatic de la Universitatea din New York, Gernot Wagner.
Pentru a face pompele de căldură mai accesibile, în special pentru persoanele cu venituri mici, guvernele trebuie să ofere scutiri de taxe și subvenții considerabile pentru a stimula proprietarii de case și de clădiri să schimbe actualele sisteme de încălzire, notează Wired.